Elatus Era brandpage: Consistent | Syngenta Nederland

You are here

Consistent

Meerjaren resultaten ziektebestrijding op o.a. Septoria en roesten en resultaten 2018

Een graangewas dat niet is behandeld met fungicide kan worden aangetast door roesten en Septoria. Dit geeft een opbrengstverlies dat op kan lopen tot 5 ton per hectare.

ELATUS™ Era geeft een langdurige preventieve en curatieve bescherming, waardoor het blad beter groen blijft voor een optimale opbrengst. Het middel bestrijdt zowel schimmelsporen die op het blad komen en ontkiemen als ook in het blad aanwezige schimmeldraden.

Veilig, betrouwbaar en extra gebruiksgemak

ELATUS Era is vele jaren op de proef gesteld onder uiteenlopende omstandigheden. In Nederland is het product de afgelopen drie seizoenen uitgebreid getest op vele proefvelden door heel het land. Onder allerlei omstandigheden in diverse rassen op diverse ziekten.

Tarwe meeropbrengst ELATUS Era

Al deze proeven laten zien dat ELATUS Era:

  • een goede en vaak hogere opbrengst geeft in vergelijking met de referentieproducten. Dit kunt u zien in de grafiek met de resultaten van alle proeven in Nederland over de afgelopen 3 seizoenen. In 72% van alle gevallen geeft ELATUS Era de hoogste opbrengst, gemiddeld 170 kg/ha meer.
  • geen gewasschade geeft
  • goed mengbaar is met andere producten (zoals met insecticiden tegen bladluis of graanhaantje)
  • zeer snel regenvast is (al na 1 uur)
  • makkelijk en handig in het gebruik is door de dosering van 1 l/ha optimaal geformuleerd is en zo goed in de waslaag van het blad wordt opgenomen en herverdeeld dat zélfs bij watervolumes van 150-250 l/ha de werking goed blijft. U kunt dus in minder tijd meer hectaren behandelen! En dit zonder in te leveren op zekerheid of kwaliteit.

Uitstekende ervaringen met Elatus Era in wintertarwe 2018

Afgelopen voorjaar is het nieuwe graanfungicide “Elatus Era” geïntroduceerd en de ervaringen zijn zonder meer positief te noemen. In gesprekken met telers blijkt men zeer tevreden over Elatus Era, de opbrengsten liggen ondanks de droge zomer op een hoog niveau. In een jaar met droge omstandigheden en daardoor lage ziektedruk, zien we ook in onze proeven dat een bespuiting met Elatus Era op T2, voorafgegaan door een T1 bespuiting met een standaard middel, een meeropbrengst heeft gegeven van bijna 1500 kg per ha, zoals u kunt zien in onderstaande grafiek.

Als gevolg van de lage ziektedruk en de snelle afrijping vanwege de droge warme zomer, zijn de verschillen tussen de middelen gering. De specifieke eigenschappen van Elatus Era zijn door de snelle afrijping minder goed tot hun recht gekomen. Zoals bijvoorbeeld de lange duurwerking waardoor het gewas langer groen blijft, wat normaal gesproken resulteert in een hogere opbrengst. Toch kunnen we concluderen dat ook in een jaar met lage ziektedruk een ziektebestrijding in wintertarwe met Elatus Era een verantwoorde toepassing is.

1500 kg meeropbrengst per ha met Elatus Era
 

 

Septoria in onbehandeld 30 dagen na infectie gefotografeerd

Septoria in onbehandeld

Septoria in onbehandeld, 30 dagen na een infectie gefotografeerd. Het bladweefsel is zwaar aangetast en de fotosynthese en het transport van suikers naar de aar wordt ernstig gehinderd.

Septoria 4 dagen na infectie behandeld met Solatenol

Septoria behandeld met SOLATENOL™

Septoria 4 dagen na een infectie behandeld met SOLATENOL (75 gram/ha) en na 30 dagen gefotografeerd. Het bladweefsel is nog prachtig intact en kan zorgen voor een maximale productie.

Roest in onbehandeld 5 dagen na infectie gefotografeerd

Roest in onbehandeld

Roest in onbehandeld, 5 dagen na een infectie gefotografeerd. In rap tempo groeien schimmeldragen door het blad en vernietigen ze het bladweefsel.

Roest preventief behandeld met SOLATENOL

Roest preventief behandeld met SOLATENOL

Roest preventief behandeld met Solatenol (75 gram/ha) en na 5 dagen gefotografeerd. Het bladweefsel is volledig vrij van aantasting.