Trips in uien

Onze gouden tips tegen trips in uien

Wat kunt u doen tegen trips in uien?

We zien dat in bepaalde gebieden de populatie trips sterk is toegenomen. Dit heeft te maken met de relatief warme winters, waarbij er meer trips overleven. Daarnaast zorgen de daarop volgende warme zomers ervoor dat ze zich explosief kunnen vermeerderen. De schade kan oplopen tot wel 30-40% opbrengstverlies in de warme weken waar de trips populatie extreem groeit. Het gaat dan om percelen die grijs zien van de vreetschade en vaak niet meer willen strijken en afrijpen. De ontwikkeling van deze uien komt totaal tot stilstand, omdat het loof te erg beschadigd is.

Wanneer moet u waakzaam zijn?

De eerste vlucht kan al plaatsvinden in juni of juli, maar hierbij gaat het meestal nog niet om grote populaties. Pas als de temperatuur omhoog gaat en de eerste percelen wintergerst of graszaad worden geoogst vliegt de trips uit en landt in een naburig perceel.

Wat kunt u doen?

Wees ten eerste zeer alert! Bij trips komt het spuitmoment zeer nauw. De trips moet geraakt worden met een pyrethroïde wanneer het uit zijn schuilplaats is. Voer geen bespuiting overdag uit. Dit heeft absoluut geen zin, want dan schuilen ze diep in het loof van de ui. Voer dus een bespuiting uit wanneer het gaat schemeren of vroeg in de ochtend.

Gouden tips

Onze gouden tips

1. Loop regelmatig een rondje door uw uien tijdens de oogst van graan of graszaad en vouw bij een aantal planten het loof open. Bekijk of er diep in het gewas trips verscholen zitten.
2. Voer een aparte bespuiting uit voor trips ’s avonds of in de vroege ochtend. Laat de tripsbespuiting niet meelopen met een fungicidebespuiting overdag.
3. Gebruik voldoende water en een grove druppel. U komt hiermee dieper in het gewas en dit is ook nog drift reducerend.