Iceberg_testimonialJoepSprenkeling

“Kwaliteit gaat bij ons boven alles!”

Wanneer Joep Sprenkeling op de foto moet voor het interview is er hilariteit alom op het veld. Hij ligt zichtbaar goed bij zijn Poolse snijploeg. En zo goed als hij voor z’n personeel zorgt, zo secuur is hij met de ijsbergslateelt. Joep Sprenkeling vormt samen met zijn broers Ard en Ton vof Sprenkeling met vestigingsplaats Heerhugowaard. Ze verbouwen jaarlijks zo’n 100 ha ijsbergsla en 30 ha andijvie. De broers leveren in het seizoen wekelijks 40 ton ijsbergsla voor de snijderij. De rest gaat als tienen weg voor de export. De gehele afzet loopt via The Greenery.

Ondanks de forse omvang van hun bedrijf typeert Sprenkeling zichzelf niet als kostprijsdenker. “Nee hoor, ik ben een ander type teler. Bij ons gaat kwaliteit boven alles. We telen uitsluitend luisresistente rassen en op verse percelen spuit ik nooit tegen schimmel. We voldoen ook aan de MRL’s van alle grote afnemers.”

Stressbestendig

Vof Sprenkeling verbouwt jaarlijks een lange lijst ijsbergslarassen. Sinds 2018 zit daar voor de zomerteelt ook het nieuwe ras Ice Music van Syngenta bij. “Wij kenden Ice Music al van praktijkproeven op ons bedrijf”, legt Sprenkeling uit. “Met 800.000 planten beslaat het ras nu ongeveer 10% van ons areaal.” Gevraagd naar de goede eigenschappen van het ras, hoeft hij niet lang na te denken. “Ice Music heeft een mooie vorm, hij snijdt makkelijk, laat zich goed verpakken en heeft een goed resistentiepakket. Het ras past prima bij ons kwaliteitstreven.”

Een andere eigenschap die de broers bij Ice Music is opgevallen is de goede stressbestendigheid. “Afgelopen herfst met al die nattigheid hield het ras zich prima. En ook de twee hete zomers van 2018 en 2019 is de Ice Music goed doorgekomen. We hebben in geen enkel ras rand of schot gezien maar bij de Ice Music waren we daar ook niet bang voor vanwege z’n goede stressbestendigheid.”

Aanrader

Na twee jaar teeltervaring heeft Ice Music zich een vaste plek veroverd in de plantlijst van vof Sprenkeling. “We gaan er zeker mee door”, bevestigt Joep. “Misschien zelfs nog een beetje groeien. We nemen ook dit seizoen weer mee in onze beslissingen. De eerste planting was in ieder geval prima. De Ice Music is echt een aanrader voor de zomer.”