Krulzuring

Rumex crispus

Krulzuring

Latijnse naamRumex crispus L.
FamiliePolygonaceae
Omschrijving zaailingZaadlobben elliptisch, met afgeronde top, min of meer gesteeld.
Bladeren gaafrandig, elliptisch tot eirond.
Omschrijving volwassen plantHoogte: 50 tot 150 cm. Stevige stengel, opgaand, vertakt aan de top, met korte en opgaande takken.
Bladeren: onderste bladeren in rozet, donkergroen, bladeren met gegolfde bladschijf, min of meer verschrompeld aan de randen. De onderste bladeren hebben een eirond-langgerekte bladschijf, puntig, afzwakkend of afgeknot aan de voet. Bladeren met een lange gevoorde bladsteel, vaak dubbel opgerold in sigaarvorm aan de onderzijde, binnenin een vliesachtige en witachtige bladschede (kokertje).
Bloeiwijze: groenachtige of roodachtige bloemen, kransen met meerdere bloemen, dicht op elkaar, zonder blad, in compacte en langgerekte pluimen. Bladsteel geleed vanaf het onderste vierde deel van de lengte ervan.
Vruchten: met 3 aanliggende kelkbladen, grotendeelds eirond hartvormig gaafrandig of fijn getand aan de voet, met ongelijke korreling (vaak is een kelkblad ontwikkeld en eivormig).
Synoniemen
BijzonderhedenDe wortel van de plant heeft eetlustopwekkende, vochtafdrijvende en enigszins samentrekkende eigenschappen.
Schadelijkheid+++