Afstellen granulaatstrooiers voor aaltjesbestrijding met Nemathorin

Nemathorin afgifte- en instelrichtlijnen voor diverse granulaatstrooiers

Onderstaand vindt u voor een aantal granulaatstrooiers richtlijnen die u helpen bij een juiste afstelling van de apparatuur, dus bij het toedienen van een correcte dosering Nemathorin 10G.

Bij de toepassing van Nemathorin® 10G is het belangrijk te zorgen voor een juiste dosering conform het etiket. Voorkom onder- of overdoseringen in het kader van verantwoord productgebruik door een correcte afstelling van de strooiapparatuur. Onderdoseren kan tot een mindere effectiviteit leiden. Overdoseren is niet gewenst en kan residuproblemen (MRL overschrijdingen) veroorzaken. Houd voor aardappelen een termijn aan van 120 dagen tussen toepassen en loofdoding. Pas daarom Nemathorin niet toe in de teelt van vroege consumptieaardappelen. Of conform het etiket: Toepassing in vroegrijpe aardappelrassen met een vroegrijpheidsindex van 8 en hoger, zoals aangegeven in de meest recente " Beschrijvende rassenlijst voor landbouwgewassen" , is niet toegestaan. Let u er wel op dat uw apparatuur gekeurd is, de NVWA heeft aangekondigd dit jaar extra te controleren.

ZIBO GRANULAATSTROOIERS (elektrisch)

Tabel 1: Weergegeven benodigde grammen per minuut per uitstroomopening

afstellen Zibo granulaatstrooier voor Nemathorin

GANDI GRANULAATSTROOIERS

Indien u een Gandi strooier gebruikt, is het van belang om naast de doorstroomopening ook de rotorsnelheid te bepalen. Het is namelijk zo dat hoe hoger de rotatiesnelheid, des te minder is de afgifte. Het is niet mogelijk om een exacte afstelling van Nemathorin aan te geven. Er zal een test uitgevoerd moeten worden voor de juiste afstelling per machine. Onderstaande tabel dient als voorbeeld.

Tabel 2: In deze tabel is een voorbeeld uitgewerkt waarbij de rotorsnelheid onafhankelijk van de rijsnelheid is (elektromotor)

HORSTINE FARMERY GRANULAATSTROOIERS

Voorbeeld voor kalibratieprocedure met loopwiel aangedreven machines:

  1. Kg per ha * werk/strooibreedte in decimeters à grammen per 100 meter rijlengte, bijvoorbeeld: 7,5 kg/ha * 7,5 à 56,25 gram op 100 meter rijlengte
  2. Kalibreer het aantal grammen per omwenteling per uitstroomopening,  bijvoorbeeld: 60 rotaties geeft 80 gram per uitstroomopening. per rotatie 1,33 gram per uitstroomopening
  3. Deel uitkomst 1 door uitkomst 2, dit geeft het aantal omwentelingen weer op 100 meter. In bovenstaand voorbeeld is dit: 56,25: 1,33 gram  à 42,30 omwenteling per 100 meter.
  4. Deel de uitkomst van 3 door 42,25 om de ratio te vinden van de aandrijver en het aangedreven tandwiel. In bovenstaand voorbeeld is dit:  42,30 : 42,25à1:1  (42,25 is het aantal omwentelingen op 100 meter van een standaard loopwiel met een diameter van 75 cm).

Zijn de mogelijke ratio's niet toereikend, dan betekent dit dat de werk-/strooibreedte van één uitstroomopening te groot is. 

Tabel 3: In onderstaande tabel is een voorbeeld uitgewerkt met rotorsnelheid 60 omwentelingen per minuut.

Afstellen Horstine en Farmery granulaatstrooier voor Nemathorin

Voor alle machines geldt dat door slijtage in voorgaande jaren de afgiftehoeveelheid anders kan zijn dan hierboven is voorgesteld. Kalibreer dus altijd uw machine en maak bij HORSINE & FARMERY  apparatuur gebruik van slijtvaste rotoren.  Deze slijtvaste rotoren zijn verkrijgbaar bij Heeres Mechanisatie, Holland Marsh 10, 9663AV Nieuw Pekela: www.heeresmechanisatie.nl

APV MULTIDOSEERMACHINE

Voor de APV Multidoseermachine zijn ook aparte richtlijnen. Deze kunt u hieronder downloaden.

Horstine Farmery Nemathorin kalibratie tabel

Download hier de interactieve kalibratietabel voor Horstine & Farmery granulaatstrooiers

Om er zeker van te zijn dat u juist doseert, kunt u deze interactieve tabel gebruiken. U kunt hier een aantal variabelen invullen zoals dosering en breedte van uw pootmachine