Late maïszaai? Ontdek de beste rassen voor een vliegende start

Akkerbouwzaden
Door het extreem natte voorjaar zal er in juni ook nog flink mais gezaaid worden. Welke rassen zijn geschikt voor late zaai en waar moet ik verder nog op letten qua zaaidichtheid?

Wat een rotweer...Heel wat maïs zal pas in juni gezaaid worden 

In veel gevallen hebben we geen keus en moeten we overstappen op de zeer vroege rassen. 

Welke rassen raden we aan voor junizaai?

Rassen met FAO 200-210 kunnen nog eind mei-begin juni. Maar de verwachting is dat we ook later in juni nog aan de gang zijn...

Heel wat boeren hebben de afgelopen jaren zeer goede ervaringen opgedaan met SY Brenton (zeer vroege dubbeldoel) en SY Silverbull (ultra-vroege kwaliteitsmaïs). In vele regio’s zijn deze rassen al succesvol uitgezaaid half juni (bijvoorbeeld na spinazie). Ze konden op tijd gehakseld worden, het gewas was gezond tot bij de oogst en ook de kuilkwaliteit was prima.

SY Brenton is een zeer vroeg, compact, stevig type met een zeer goede tolerantie tegen builenbrand. Het ras is zeer vroegrijp in de korrel, waardoor je het ook kunt gebruiken voor ccm/mks/korrel. Kwaliteit als snijmaïs ligt op een zeer hoog niveau, zowel qua verteerbaarheid als zetmeel.

SY Silverbull heeft een prima beginontwikkeling (8) en de goede stevigheidscijfers bieden zekerheid van start tot finish. Bovendien is dit ras perfect builenbrand- én kopbrandtolerant. 
Met 1021 VEM en 392 gram zetmeel per kilogram is SY Silverbull een van de allerbeste POWERCELL™ rassen. De staygreen-afrijping (relatief suikergehalte 111) en de zeer hoge celwandverteerbaarheid (103) zijn bijkomende voordelen voor een gezonde kuil en hoge opnames door het dier. Met een relatief drogestofgehalte van 101 (38,2%) en een VEM-opbrengst relatief van 101 heeft het ras een uitstekende verhouding opbrengst/vroegheid.

Zaaidichtheid aanpassen 

Als je (zeer) laat zaait,  past een lagere zaaidichtheid. In het geval van junizaai mag voor zowel SY Silverbull als SY Brenton de zaaidichtheid verminderd worden naar maximum 85.000 korrels/ha.
Dit zal het kolfaandeel (en bijhorende vroegheid) en de robuustheid van het gewas bevorderen. 

Beschikbare zaaizaadbehandelingen

Wat betreft zaaizaadbehandelingen, zijn beide rassen nog voldoende beschikbaar met vogelafweer (Korit). En beperkt is er ook nog Korit+FORCE®20 CS (vogelafweer + anti-ritnaalden).

Klik hier voor het leaflet SY Silverbull

Klik hier voor het leaflet SY Brenton

Sy Silverbull

Foto: SY Silverbull

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig, raadpleeg eerst het etiket en de productinformatie