Syngenta Seeds onderzoekt nieuwe zaadbehandelingen voor vogelafweer in maïs

Akkerbouwzaden
Syngenta Seeds onderzoekt nieuwe zaadbehandelingen voor vogelafweer in maïs. Korit mag waarschijnlijk in 2024 voor het laatst gebruikt worden

Maïs succesvol telen wordt er in de toekomst niet eenvoudiger op

Er komen heel wat uitdagingen op ons af. Een ervan is het wegvallen van de huidige zaaizaadbehandeling voor vogelafweer (Ziram, in de markt bekend als “Korit”). Waarschijnlijk is 2024 het laatste jaar voor toepassing van dit middel op het maïszaad. Daarom zoeken we hard naar alternatieven voor 2025.

100% effectiviteit vogelafweer bestaat veelal niet meer 

In het verleden waren er krachtige middelen op de markt die een zeer degelijke bescherming boden. Denk maar aan aan de actieve stof Methiocarb (bekend als “Mesurol”). Mesurol werd jarenlang in de praktijk gebruikt door zowat alle zaadbedrijven om vogelschade tegen te gaan. De toekomst ziet er heel wat onzekerder uit. Het is niet ondenkbaar dat er verschillende zaadbehandelingen of combinaties daarvan worden voorgesteld om het probleem aan te pakken. Naast de keuze van “het beste maïsras” zal de teler dus mogelijk ook moeten kiezen uit verschillende mogelijke “vogelafweer opties”.

Nieuwe vogelafweerbehandelingen internationaal getest, ook in Benelux

In Nederland en België zijn inmiddels alle proefpercelen alweer gezaaid. Op deze velden (zowel in grote blokken, als in kleine proefveldjes) vergelijken we verschillende nieuwe behandelingen met elkaar op vlak van vogelafwerend effect.

Wordt vervolgd....

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.