Zonder rupsen de winter in!

Gewasbescherming
1132x637 rups

Ieder jaar weer is het een strijd om schoon de winter in te gaan wat betreft de plaaginsecten. Zo is dat ook met rupsen. Het goed opruimen van de rupsen in het najaar, om in het voorjaar schoon te starten wordt steeds lastiger. Je loopt dan in het nieuwe seizoen al snel achter de feiten aan. Proclaim kan hier het verschil brengen.

Proclaim staat bekend als een echte rupsenspecialist en doet die reputatie ook zeker eer aan, luisterend naar de goede ervaringen uit de praktijk. Proclaim is werkzaam op een breed scala aan rupsen, denk daarbij aan turkse mot, anjerbladroller, Duponchelia enzo zijn er vele meer. Door de snelle werking van de werkzame stof emamectine benzoaat krijgen zowel jonge als oude rupsen nauwelijks een kans zolang ze nog van het blad eten. Proclaim werkt vooral door opname en dient dus door de rupsen ingenomen te worden. Na opname vindt er onmiddellijk een verstoring plaats van de elektronenoverdracht in de zenuwen waardoor spieren verlammen, de vraat stopt en de rups kort daarop sterft. Binnen enkele uren (1-4 uur) stopt de vraat al, waardoor verdere schade aan het gewas voorkomen wordt.

Werkingsmechanisma Proclaim

Zijn de rupsen echter al te groot of is je spuittechniek ontoereikend zodat de werkzame stof van Proclaim niet goed in het gewas terecht komt op de plaats waar de rupsen zitten, dan krijg je al snel ontsnappers. Zo’n misser kun je in het najaar en/of de winterperiode niet veroorloven, want er is geen tweede kans voor herstel. In zo’n situatie sta je in het voorjaar al meteen met 2-0 achter en wordt de strijd nog lastiger. Belangrijk dus om nu alert te zijn en meteen actie te ondernemen als er nog rupsen in het gewas aanwezig zijn.

Proclaim wordt geadviseerd in een dosering van 1,5 kg per hectare ter bestrijding van rupsen in de bedekte teelten. Het spuit interval is 7 tot 14 dagen afhankelijk van de rupsendruk. Proclaim mag 3 keer per jaar toegepast worden.

Proclaim is beperkt integreerbaar en heeft een serieuze impact op je natuurlijke vijanden. Echter door de snelle opname van Proclaim in de waslaag is er een korte nawerking. Er kan dus kort ( ± 2-3 dagen) na de toepassing weer veilig natuurlijke vijanden uitgezet worden. Overleg met uw gewasbeschermingsadviseur wat het beste moment van toepassing voor uw situatie is. 

Meer weten over Proclaim? Bekijk dan deze video waarin onze Crop Advisor Caroline van den Hoek meer uitleg geeft over Proclaim.

 

Expert Center NL Banner