Peach aphid (lid van de familie der kortstaartluizen)

Brachycaudus (Appelia) schwartzi (Bärner, 1931)

Peach aphid (lid van de familie der kortstaartluizen)

Kenmerken

Kleine tot middelgrote soort (1,4-2,2 mm) met subkosmopolitische verspreiding wordt gevonden in Europa, West- en Zuid-Azie, Zuid- en Noord-Amerika.

Het voorhoofd wordt gekenmerkt door zwak ontwikkelde voorhoofdsknobbels en een kleine middenknobbel (w-vormig) . De ovale ongevleugelde levendbarende vrouwtjes hebben antennen die uit zes leden bestaan en langer zijn dan de helft van het lichaam. Het laatste antennelid is meer dan twee maal zo lang als de sifonen. De sifonen zijn zeer kort en afgeknot, tot 1/10 maal de lichaamslengte en bijna twee maal zo lang als de cauda. De cauda is kort, half-cirkelvormig, iets ingesnoerd aan de basis en bezet met zes tot acht haartjes. De kleur van de bladluis is glanzend groenachtig bruin of geelbruin. Ongevleugelde vrouwtjes zijn sterk gepigmenteerd op de rug van het achterlijf met grote zwarte dwarsbalken, waarvan de voorste vaak in het midden zijn onderbroken. De sifonen en cauda zijn donkerbruin of zwart, de uiteinden van antennen en poten zijn donker. Gevleugelde vrouwtjes hebben een donkerbruine plek op het midden van het achterlijf en donkerbruine vlekken aan de rand.

Levenscyclus

Deze soort overwintert als eitje op perzik. De eitjes komen uit wanneer de knoppen zwellen en ontwikkelen zich dan tot ongevleugelde vormen (stammoeders). Gevleugelde vrouwtjes worden voortgebracht in de derde generatie - en in grote aantallen in de vierde generatie - en vliegen dan over naar andere waardplanten waar zij zich gedurende de rest van het seizoen parthenogenetisch vermeerderen. In de herfst komen er gevleugelde mannetjes en geslachtelijk voortplantende vrouwtjes. Deze kunnen worden voortgebracht door dezelfde moeder. De eitjes worden gelegd in spleten van de bast. In warme regio's is melding gemaakt van overwintering als levendbarende vorm, waar zowel ongevleugelde als gevleugelde vrouwtjes overleven nabij de knoppen of binnen omgekruld blad. Waardplant (winter en zomer) Perzik (Prunus persica) ('s zomers soms op Amerikaanse vogelkers (P. serotina) of P. divaricata) Levenscyclus Holocyclisch (soms ook anholocyclisch)

Schade

De zuigactiviteit van Brachycaudus (Appelia) schwartzi begint zeer vroeg. Deze bladluis kan zeer schadelijk zijn als veroorzaker van ernstige krulling en vervorming van het blad, waardoor er zich geen bloemknoppen en jonge vruchten kunnen ontwikkelen.