Stigmella malella

Stigmella malella

Verspreiding

Heel Europa behalve IJsland en Noorwegen.

Waardplanten

De appelbladmineermot komt voor in de appelteelt.

Levenscyclus

De appelbladmineermot kent 2 generaties, voorjaar en zomer. In warmere klimaten komen drie tot zelfs vier generaties voor. De pop van de appelbladmineermot overwintert in de grond. In mei komt de pop als volwassen insect tevoorschijn. De eileg vindt aan de onderkant van de bladeren plaats. De rupsen komen in mei en juli (tweede generatie) uit, waarna ze direct het blad inkruipen en bladschade aanrichten. Als de rups volgroeid is, verandert ze weer in een pop en start de levencyclus weer van voor af aan.

Schade

De larven zitten in het blad. Hier maken ze mineergangen in de vorm van een S. De gangen kunnen zo groot worden dat er weinig tot geen bladgroei meer mogelijk is. Hierdoor kunnen bladeren afvallen waardoor de vitaliteit van de boom afneemt. De opperhuiden van de bladeren blijven intact. Wanneer je dwars door het blad heen kijkt dan zie je in het midden van de gangen de uitwerpselen van de mineerlarve zitten.

Bestrijding

Bestrijding van de appelbladmineermot met Insegar is mogelijk net voordat de eieren worden afgezet. Gedurende het larve stadium kan een larvicide gebruikt worden.