ToBRFV | Syngenta Nederland

You are here

ToBRFV

ToBRFV verspreidt zich over de hele wereld met grote gevolgen voor producenten van Solanaceae-gewassen. Syngenta doet er alles aan om de levering van materiaal met ToBRFV te voorkomen door middel van hygiënische maatregelen, intensieve testen en het toepassen van alle internationale normen voor zaadhandel. Wij geloven in transparantie, samenwerking en technische ondersteuning richting de industrie.

Wat is ToBRFV?

ToBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus) is het nieuwste lid in de Tobamovirus-familie. Het doorbreekt bestaande resistenties in tomaten zoals Tm2-2 en maakt paprika een potentiële infectiebron. Symptomen veroorzaakt door ToBRFV bij tomaat zijn vergelijkbaar met die veroorzaakt door andere Tobamovirussen: mozaïekpatroon op bladeren, vernauwing van bladeren, necrose op steel, kelken of bladstelen en / of gele vlekken op de vruchten.

Fruit, tabak, waardplanten (bijv. siergewassen), verwerking van gewassen en zaden zijn mogelijke bronnen van verspreiding van Tobamovirussen. Het is bekend dat de risico's van mechanische overdracht groter zijn dan die van de overdracht van zaad naar zaailing. Vooral als de zaden handelingen hebben ondergaan waarbij de zaadhuid is gedesinfecteerd.

Welke maatregelen neemt Syngenta om schone zaden te leveren?

Om zaden van hoge kwaliteit te produceren, voert Syngenta zaadproducties uit onder zeer strenge hygiënemaatregelen en met professionele telers, moderne technologie en bij voorkeur op afgelegen locaties om het te beschermen tegen ziektedruk en andere soorten besmettingen.

Syngenta volgt de richtlijnen van de International Seed Federation (ISF) en hun ISHI-Veg-methoden voor het testen van zaadgezondheid. Deze worden internationaal erkend als referentiemethoden en geaccepteerd als industriestandaarden. Al onze tomaat- en paprikamaterialen worden getest onder NAL-accreditatie en worden niet verhandeld totdat bewezen is dat er geen pathogenen gevonden zijn op de zaden.

We hebben gezien dat de mate van infectie en symptomen kunnen verschillen tussen rassen binnen ons portfolio. Er zijn resistenties waargenomen in onze interne screenings en we werken eraan om dit zo snel mogelijk in onze portefeuille te implementeren met behulp van moderne technologie.

Advies voor werken “in het veld”?

Zoals genoemd, besteedt Syngenta de grootst mogelijke zorg om levering van materiaal met ToBRFV aan klanten of telers te voorkomen via strenge sanitaire maatregelen en het toepassen van internationale handelsnormen voor zaden, zoals ISHI, NAL of NSHS.

De vertegenwoordigers van Syngenta zijn continu op de hoogte van de hygiëneprotocollen in de branche en realiseren zich dat een infectie met ToBRFV zeer gemakkelijk wordt verspreid. Bijvoorbeeld via schoenen, kleding of sieraden. Het naleven van hygiëneregels bij het bezoeken van een plantenkweker of producent van zaden of vers product is in het belang van de hele groente-industrie. Zij zullen telers waarschuwen en adviseren wanneer er tijdens een bezoek een mogelijk gebrek in de sanitaire toepassing wordt geconstateerd. Geadviseerd is om bij het bezoeken van klanten eigen beschermende kleding te hebben.

Wanneer een klant een infectie door ToBRFV vermoedt, is het raadzaam om deze snel na te gaan met testen (Immunostrip en / of laboratorium) en om contact op te nemen met een Syngenta-vertegenwoordiger die daarna andere functies binnen Syngenta kan raadplegen.

Zichtbare symptomen van ToBRFV op blad, stem en vrucht (tomaat):

ToBRFV op blad
ToBRFV op stam
ToBRFV op vrucht

Questions & Answers

Neem contact met ons op: