Wortel

Bescherm uw gewas optimaal

Oogst

Opbrengst verliezen

De gemiddelde oogst van peen in Nederland ligt tussen de 50 en 80 ton/ha, dit verschilt per jaar
(bron: CBS statline).

Totale oppervlakte

Leaf

De totale oppervlakte voor teelt in peen in Nederland bedroeg 6681 ha In 2021
(bron: CBS statline)

Jaarlijkse productie

Tractor

Er wordt jaarlijks in Nederland 400.000 ton peen geteeld, dit verscheelt per jaar
(bron: CBS Statline)

Sterk gewas, betere eindproducten

Een gezonde en succesvolle teelt begint bij een gezond gewas. Helaas kunnen er diverse ziektes optreden die de oogst kunnen bedreigen. Voorbeelden hiervan zijn echte meeldauw, alternaria en Sclerotinia.

Echte meeldauw en alternaria zijn de twee voornaamste schimmelziekten binnen de teelt van peen. Met name bij gewassen die droogtestress ondergaan, is de kans op deze schimmels groot. Bladschade kan het loof gevoeliger maken voor alternaria, terwijl gezond loof juist essentieel is voor een goede opbrengst en oogstmethode bij peen.

Ontdek diverse manieren om schimmelziekten in gewassen te voorkomen en/of te behandelen, zoals het behouden van een goede vochtbalans in de bodem, gebruik van resistente rassen en toepassing van gewasbeschermingsmiddelen. Door deze maatregelen te nemen, wordt de kwaliteit van de oogst gewaarborgd en kunnen gevolgen van schimmelziekten worden beperkt.

De juiste stappen naar succesvolle ziektebestrijding

Om peen gezond te laten groeien, is vocht essentieel tijdens de kieming. Zaai de peen niet te diep, ongeveer 1 tot 2 cm is ideaal, tenzij de omstandigheden droog zijn. Zorg voor een gelijkmatige zaaidiepte. Peen groeit het beste op diep doorwortelbaar land, dus voorkom verdichting om de bodem optimaal geschikt te maken voor teelt.

Houd bij het telen van peen de oudste bladeren gezond, omdat deze het meest bijdragen aan de groei. Begin op tijd met het schema om de bladeren gezond te houden en om het middel beter te laten opnemen.

Bestrijd Echte meeldauw vroeg en preventief om te voorkomen dat deze zich verspreidt. Start met schimmelbestrijding preventief vanaf een gewashoogte van 10 tot 20 cm. Houd er rekening mee dat de peen dagelijks moet groeien.

Peen

Bij het gebruik van gewasbescherming in peen is het belangrijk om ruim water te spuiten voor een goede verdeling van het middel. Een 90% DRT dop is vereist, dus gebruik minstens 300, maar beter nog 400 liter water per hectare om de schimmelbestrijding effectief te maken.

Meest voorkomende ziekte in de teelt van peen

  1. Echte meeldauw
  2. Alternaria Dauci
  3. Sclerotinia

Ons advies

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan schimmelbestrijding bij peen, gezien de schade die schimmels kunnen veroorzaken aan de kwaliteit van de oogst. Een effectief schema met een interval van 2 - 3 weken is de sleutel tot succes bij het bestrijden van schimmels in peen. Door op tijd te beginnen met schimmelbestrijding, kan het blad van de peen langer gezond blijven en voorkom je verdere verspreiding van de schimmel. Het is onverstandig om te wachten op de uitbraak van een schimmel, want dat kan leiden tot onnodige verliezen. Omdat schimmels vaak toeslaan bij gestreste gewassen, is het monitoren van het gewas een essentieel onderdeel van een effectieve schimmelbestrijdingsstrategie. Zo kun je tijdig ingrijpen en voorkom je verdere verspreiding.

Alternaria in peen