Boomkwekerij van de toekomst

Expert Center

Op woensdag 11 oktober vond de informatiebijeenkomst plaats over ‘Boomkwekerij van de toekomst’ bij boomkwekerij De Rutven. Een dag die werd geïnitieerd door Syngenta in samenwerking met Groeibalans en Treeport Zundert. De focus van de bijeenkomst lag op het kweken en beschermen van kwalitatief hoogwaardige gewassen. Dit alles op een duurzame manier die past binnen de huidige en toekomstige wetgeving.

Inzichtrijke bijeenkomst in de boomkwekerij De Rutven

Het doel van de bijeenkomst was het creëren van bewustwording rond de inzet van gewasbescherming op een doeltreffende en duurzame manier die past binnen het toekomstige telen. Door middel van diverse presentaties en korte workshops heb ik samen met mijn Syngenta collega’s de aanwezige kwekers en adviseurs voorzien van alle informatie. Van een workshop over duurzaamheid, gewasbescherming en de visie van Treeport en Groeibalans op de toekomst tot een presentatie over de optimalisatie van spuittechniek. Daarnaast hadden we een spuitdemonstratie uitgevoerd op het veld en presenteerde ik een spuitquiz, genaamd ‘Alwetende spuittechnicus van 2023’, waar alle aanwezigen enthousiast aan mee deden.

Boomkwekerij van de toekomst

Spuitdemonstratie in boomteelt

Voorafgaand aan deze dag hebben ik samen met collega Caroline van den Hoek en De Bruijn mechanisatie proeven met fluorescerende vloeistof gespoten en geanalyseerd, zodat we de resultaten van de bedekking tijdens de dag dit konden laten zien. Op de dag van het event zelf hebben we de tevens 3 objecten met fluorescerende vloeistof gespoten.

De kwekers en adviseurs konden met behulp van blacklight lampen met eigen ogen de verschillen van het spuitbeeld zien tussen een traditionele spuit met luchtondersteuning, de verlaagde boom met luchtondersteuning en de invloed van een hulpstof. Het spuitbeeld van alle objecten zagen er goed uit. Ook de invloed van een hulpstof was goed zichtbaar in de proef. Een van de mooiste conclusies was eigenlijk dat je met een de verlaagde boom en hulpstof een prima spuitbeeld bereikt en hiermee zelfs 97,5% driftreductie kan behalen.

ZERO impact in boomteelt

ZERO impact. Dat is onze ambitie bij Syngenta. We willen niet dat een middel terechtkomt bij de mens, in de voedselketen of in het milieu. Daarom is het van groot belang dat elke druppel van gewasbeschermingsmiddelen goed wordt toegepast en op de juiste plaats in het gewas terecht komt. Deze spuitproeven helpen hierbij een goed inzicht te krijgen. Om ook onze gewassen goed te kunnen beschermen in de toekomst

“Met deze bewustwording zetten we met elkaar een mooie stap in de richting van ZERO impact.”

Ontdek het Expert Center

De Crop Advisors van Syngenta bundelen al hun kennis en kunde in het Syngenta Expert Center. Dit online platform biedt telers directe toegang tot de specialistische kennis van onze experts. Van vlogs tot podcasts en blogs over spuittechniek, resistentiemanagement en hulpstoffen. Voor bloemen, perkplanten en boomkwekerij. 
 

Author

Maurice Kok
Maurice Kok
perm_identity
Crop Advisor Flowerbulbs & Outdoor Ornamentals