Samen stappen in de goede richting zetten met gewasbescherming

Expert Center

Het belang van verduurzaming en de juiste gewasbescherming komt steeds vaker aan bod, zo ook bij Syngenta. We ondersteunen telers op tastbare manieren door o.a. de ontwikkeling van geavanceerde gewasbescherming, biologische middelen, digitale oplossingen en precisielandbouw. Het is een continu proces waarbij wij graag met telers en adviseurs  samenwerken. Onlangs vond het Spuittechniek Gerbera Event plaats waarbij ik samen met mijn collega’s verschillende onderwerpen onder de aandacht heb gebracht, zoals: duurzaamheid, gewasbescherming en het gebruik van hulpstoffen. Daarnaast zijn we samen met telers de kas in gegaan om een spuitdemonstratie te bekijken.

Bekijk hier de aftermovie >

play_circle
Impressie Spuittechniek event gerbera

Veranderingen in gewasbescherming

De veranderingen in gewasbescherming zijn nu groter dan ooit tevoren. Het is belangrijk dat we meegaan met deze veranderingen en dat doen we dan ook. Zo vergroent het assortiment van Syngenta met biologische middelen, hulpstoffen en biostimulanten. Tijdens het Syngenta Spuittechniek Gerbera Event dat eind september bij Jac. Oudijk Gerbera's in Moerkapelle plaats vond, is dit uitgebreid aan bod gekomen.

ZERO impact

ZERO impact. Dat is onze ambitie bij Syngenta. We willen niet dat een middel terechtkomt bij de mens, in de voedselketen of in het milieu. Daarom is het van groot belang dat elke druppel van gewasbeschermingsmiddelen goed wordt toegepast en op de juiste plaats in het gewas terecht komt. Dus niet op de bodem of in de sloot, maar in het gewas om daar  zijn werking te kunnen doen op de betreffende ziekte of plaag. Tijdens het evenement lieten we de telers en adviseurs een spuitdemonstratie zien in de kas, waar we met behulp van fluorescerende vloeistof aantoonden waar een druppel van een gewasbeschermingsmiddel terecht zou komen met verschillende instellingen van de spuitrobot.

Spuitproef gerbera

Door dit soort demo’s en proeven uit te voeren, zien we gelijk wat wel of juist niet werkt. We zien dat de werking van groene middelen vaak anders is en dat dus zaken zals gewasbedekking nog belangrijker worden. Dit betekent dat we preventief gaan werken en minder curatief wat een andere manier van aanpak vraagt. Hierbij kan het gebruik  van hulpstoffen  belangrijk zijn, want  hulpstoffen kunnen bijdragen  aan het verbeteren van de werking van een middel. Een hulpstof zelf heeft geen werking op een ziekte of plaag. Het is een toevoeging aan het geheel en in combinatie met het juiste gewasbeschermingsmiddel zorgt een hulpstof voor een beter effect en hoger rendement.

Hulpstofzoeker als ondersteuning

Bij Syngenta hebben we een ‘hulpstofzoeker’ gemaakt om telers te helpen een juiste keuze te maken en meer inzicht te geven wanneer je wel of niet een hulpstof moet inzetten en welke hulpstof het beste past bij de situatie en het gekozen gewasbeschermingsmiddel. Bezoek ons online digitale kenissplatform Expert Center om meer inzichten in het gebruik van hulpstoffen te krijgen

Spuitdemonstratie voor meer inzichten en bewustwording

Om telers een goed beeld te geven waar hun toegepaste middelen nu daadwerkelijk terechtkomen, laten we dit graag in het ‘echt’ zien door middel van een spuitdemo. Tijdens het gerbera evenement zijn we daarom de kas ingegaan om naar de spuitdemonstratie te gaan kijken. Zodra iedereen de juiste bescherming aanhad, gingen we het gewas in. Verschillende delen van het gewas waren gespoten met een fluorescerende vloeistof waarmee goed de verschillen in spuitbeelden waar te nemen zijn. 

Er is gekeken naar spuitbeelden met verschillende spuitdruk, water volume en rijsnelheid, maar ook naar het effect van hulpstoffen toevoegen. De fluorescerende stof liet goed zien onder welke omstandigheden het middel op het blad terechtkwam. De verschillen zijn zo opvallend dat dit tijdens het evenement veel goede discussies en nieuwe inzichten opleverde rondom het gebruik van de hoeveelheid water en hulpstoffen.

Met deze bewustwording zetten we met elkaar een mooie stap in de richting van ZERO impact.

Ontdek het Expert Center

De Crop Advisors van Syngenta bundelen al hun kennis en kunde in het Syngenta Expert Center. Dit online platform biedt telers directe toegang tot de specialistische kennis van onze experts. Van vlogs tot podcasts en blogs over spuittechniek, resistentiemanagement en hulpstoffen.

 

Author