Proeven in pioenrozen

Expert Center
Proeven in pioenrozen

Ieder jaar doen we mee aan diverse proeven om te zoeken naar duurzamere oplossingen in pioenroos. Dit heeft als voornaamste doel om de kwaliteit van de bloemen te waarborgen op het veld, in de bewaring, in de keten en bij de consument. We streven naar excellente customer experience, want een blije klant maakt ons ook blij!

Over de pioenrozen proef

Elk jaar laten we testen doen om na te gaan wat de effecten zijn van onze geïntegreerde strategieën in het veld op het eindproduct bij de consument. Voor de testen maken we gebruik van de voorzieningen van Flowerwatch. In deze proef zijn de pioenen van de cultivar Sarah Bernhardt eerst zes weken bewaard en daarna naar Flowerwatch gebracht. Na een transport en winkelsimulatie zijn de bloemen op de vaas gezet.

De filmpjes hieronder geven een overzicht van de vaastest na acht dagen. Bijna alle pioenrozen zijn mooi uitgekomen al zien we in enkele objecten (vooral in onbehandeld) al wel duidelijk de Botrytis toeslaan op de bladeren en op de bloemen.

play_circle
Proeven in pioenrozen Expert Center

Resistentiemanagement is essentieel

Een van de ziekten/plagen waar we in pioenrozen mee te maken hebben is Botrytis (zichtbaar op de foto hieronder). Botrytis is een zeer succesvolle schimmel doordat het veel verschillende plantsoorten kan infecteren, waaronder de pioenroos. Botrytis ontwikkelt zich bij alle weertypen, als er maar vrij water en een invalspoort beschikbaar is om te kiemen. Hierdoor kan Botrytis zich gemakkelijk ontwikkelen en is het risico op resistentie groot.

Proeven in pioenrozen

Om ziekten en plagen zoals Botrytis te voorkomen, heb ik samen met mijn mede Crop Advisors resistentieschema’s ontwikkeld. Meer weten over onze duurzame oplossingen? Of op zoek naar resistentieschema’s voor andere ziekten en/of plagen? Bezoek ons Expert Center.

Author

Maurice Kok
Maurice Kok
perm_identity
Crop Advisor Flowerbulbs & Outdoor Ornamentals