De beste spuittechniek in tulpen

Expert Center

Door de veranderde wetgeving wordt het steeds meer een uitdaging om de juiste doppen en techniek te kiezen die een goed spuitbeeld geven bij de vereiste driftreductie. De beste les in spuittechniek is proeven doen. Daarom doet Syngenta jaarlijks spuittechniekproeven in de bloembollen. Hierbij worden we ondersteund door het Global Application Team van Syngenta.

Spuittechniek in tulpen

So what’s new?

Op korte termijn moeten steeds meer producten volgens het etiket gespoten worden met een driftreductieklasse van 95% of hoger. Syngenta is daarom onlangs een proef in de tulpen gestart, waar we een schema spuiten tegen vuur en virus met twee verschillen technieken.

De proef wordt gespoten in drie cultivars met een veldspuit met een Hardi Twin Force met luchtondersteuning en Airmix 04 dop waarmee 99% driftreductie wordt behaald. Deze techniek wordt vergeleken met een conventionele veldspuit met Agrotop TurboDrop TDXL 110-05 dop, die 95% driftreductie realiseert.

Het doel van onze spuittechniekproef in tulp is om na te gaan in hoeverre beide technieken presteren tegen vuur. Daarnaast volgen we ook de ontwikkeling van het viruspercentage bij deze drie cultivars.

Resultaten spuitproef: bezoek de open dag van Vertify

Op de Open Dag Tulp van Vertify in Zwaagdijk op 1 juni gaan we de resultaten delen. Door het doen van deze proeven kunnen we telers van een beter advies voorzien over de toepassing van onze producten in sierteeltgewassen, boomkwekerij en bollen.

Natuurlijk hebben we nog een aantal praktische tips voor de beste spuittechniek in bloembollen:

Tip #1: Kies het juiste spuitmoment

Natuurlijk hangt het juiste spuitmoment af van de weersomstandigheden, maar ook van de stand van het gewas. Tijdens de bloei staan de bloemen overdag vaak helemaal open. Ga je dan spuiten dan raak je hoofdzakelijk de bloemen en niet het blad.

Aan het begin of aan het einde van de dag spuiten zorgt dus voor de beste bladbedekking en voor de beste effectiviteit. Voor het bepalen van het beste spuitmoment maak je gebruik van sensoren of een handige App. In onze proeven werken we met de Fieldmate sensor.

Tip #2 Stel de juiste spuitboomhoogte in

De juiste spuitboomhoogte is bij de meeste systemen 50 cm. Dat stel je in vanuit de spuitboomdop tot de bovenkant van het gewas. Daarmee heb je het beste spuitbeeld en voorkom je dat er te veel drift ontstaat. Wat we nog te vaak in de praktijk zien, is dat de boom te hoog staat. Dit zorgt dus voor een ongewenste situatie. Bij bijvoorbeeld een boomhoogte die 30 cm hoger is = 80 cm, neemt de drift met een factor 6 toe en wordt het spuitbeeld een stuk minder. Slecht voor het milieu en voor de portemonnee. Een makkelijk hulpmiddel om de juiste hoogte vast te stellen vanuit de spuitcabine is een plastic ketting of de Syngenta Tie-wrap.    

Tip #3 Kies de juiste dop en techniek

Sinds 2018 hebben we diverse doppen en systemen in tulp getest. De beste spuittechniek zorgt voor minimale emissie, goede bedekking en indringing en hiermee het optimale resultaat. Om te voldoen aan de driftreductie eisen en de meest duurzame oplossing doen wij proeven met verschillende systemen, zodat de middelen goed tot hun recht komen. Een relatief nieuw systeem dat de laatste jaren meer gebruikt wordt, is het spuiten met verlaagde spuitboom. Dit systeem testen we ook in onze proeven. Voor meer informatie over hoe wij spuittechniek proeven doen in tulp, bekijk onze video Spuitproef in tulpen

Experts delen kennis & ervaring

Bekijk ook op dit Expert Center Sierteelt eerdere video’s met tips van onze experts over spuittechnieken, in zowel bedekte als onbedekte teelt. In ons eerdere blog vertelden we alles over de het gebruik van water en ook over een goede bedekking en indringing in het gewas. Dat is essentieel om te komen tot de juiste effectieve toepassing.

Author

Maurice Kok
Maurice Kok
perm_identity
Crop Advisor Flowerbulbs & Outdoor Ornamentals