Botrytis. Tot de dood ons scheidt

Expert Center

Het klinkt als een stukje uit een trouwgelofte, wat in de meeste gevallen toch een gelukkige verbintenis is. In het geval van de schimmel Botrytis is dit helaas meestal niet het geval. Als je gewas getroffen wordt door Botryis, staat het (deels) ten dode opgeschreven. Botrytis is een veel voorkomende schimmel in de land- en tuinbouw die goed gedijt in heel veel verschillende gewassen, zowel buiten als in de kas. Er zijn meer dan 70 verschillende Botrytis soorten waarvan Botrytis cinerea één van de bekendste en meest voorkomende soort is. Botrytis schimmels zijn zogenaamde ‘zwakte pathogenen’, dat wil zeggen dat deze vooral verzwakte en verouderde plantendelen aantast. 

Osteo
Twee belangrijke vragen zijn relevant om deze schimmel tegen te gaan. 

1. Hoe ga je de ontwikkeling van Botrytis tegen in je gewas?

Als je meer inzichten hebt hoe een schimmel zich ontwikkelt, kan er mogelijk ook rekening mee gehouden worden in de sturing van het klimaat om verdere verspreiding en/of aantasting te voorkomen. Botrytis ontwikkelt zich bij alle weertypen en op vrijwel alle gewassen, zolang er maar vrij water en een invalspoort beschikbaar is om te kiemen. Lees onze details over in welke weer- en klimaatomstandigheden Botrytis zich ontwikkelt hier > 

2. Welke gewasbeschermingsmiddelen zijn effectief voor Botrytis?

Er zijn verschillende wegen die naar Rome leiden, zo is dat ook met de keuze van de gewasbeschermingsmiddelen. In een periode waar de druk van Botrytis in het gewas nog relatief laag is, zou je kunnen kiezen om biologische producten zoals bijvoorbeeld het bacteriepreparaat Bacillus amyloliquefaciens (o.a. Taegro) in te zetten.

 
 
Dit soort producten dienen voor een goede werking in een vroeg stadium ingezet te worden zodat de bacteriën bij een goede gewasbedekking de schimmelsporen geen kans geven om zich verder te ontwikkelen. Loopt de kans op een Botrytis aantasting toch op, dan is het belangrijk dat er goed met de beschikbare gewasbeschermingsmiddelen afgewisseld wordt om resistentie te voorkomen.
 
 


Om het iets makkelijker te maken, hebben we een handig overzicht gemaakt van de beschikbare middelen in de markt. Bekijk het resistentieschema van Botrytis hier > 
 
 


Gewasbescherming wordt steeds complexer, maar door het inzetten van de juiste technieken en middelen blijven we optimaliseren. Ook streven we altijd naar een minimale belasting van het milieu. Daar zijn we samen voor verantwoordelijk. Meer over resistentiemanagement lees je op het Expert Center. 

Voor vragen neemt u dan direct contact met mij op.
 
 


Botrytis komt voor in onder andere de volgende gewassen: Gerbera, Roos, Chrysant, Potroos, Potchrysant, Geranium, Begonia, Cyclaam, Kalanchoe, Hortensia, Campanula, Osteo (osteospermum), Mandeville, Violen en Petunia. 

Author