Erwtengalmug

Contarinia pisi

Erwtengalmug

Kenmerken

Het volwassen insect is een zeer klein mugje (2-3 mm lang), grijsgeel van kleur en met lange poten.De larve is een witachtige made zonder poten, 1-3 mm lang, afhankelijk van het ontwikkelingsstadium.

Levenscyclus

De eitjes worden afgelegd in pakketjes vanaf eind mei, vooral binnenin de bloemen. De larven verschijnen enkele dagen later en ontwikkelen zich aan de basis van de vruchtbeginsels. Aan het einde van hun ontwikkeling, die een veertiental dagen in beslag neemt, laten de larven zich vallen op de bodem, waar ze een cocon weven. Een gedeelte van hen blijft in rusttoestand tot de volgende lente, een ander gedeelte verpopt. De volwassenen verschijnen dan 10 dagen later (in de loop van juli) en leven maar enkele dagen.

Schade

Deze galmug verschijnt in het stadium waarin de bloemknop nog beschermd wordt door de bloemblaadjes. De bloemen ontwikkelen zich niet en worden omgevormd tot gallen; vaak worden naburige etages aangetast. De kelk van de bloemen wordt vervormd en zwelt op, soms tot een diameter van 1 cm. De bloemkroon ontluikt niet en de bloemknop verkrijgt het uitzicht van een nootje.