Aardbei

Een resultaat dat telt in aardbei

Bekijk hier onze proefresultaten in aardbeien. We doen jaarlijkse heel veel proeven om onze telers nog beter van informatie te voorzien over onze producten én de toepassing hiervan. Want een goed resultaat krijgt u pas na het juist toepassen (spuittechniek) van een product. Wij hebben voor zowel zachtfruit, appel & peer en aardbei de beste proefresultaten voor u verzameld.

Meeldauw in aardbei

Dit is een meeldauwproef in aardbei, hoe hoger de aantallen in de grafiek, hoe hoger de aantasting. In deze proef ziet u de kracht van het biologische middel Taegro. We hebben als standaard vier keer Topaz ingezet, dit gaf een flinke meeldauw reductie. Daarnaast hebben we twee keer Topaz ingezet en dit werkt niet zo goed als vier keer Topaz. Maar als we twee keer Topaz toepassen en doorbehandelen met Taegro, dan komen we op hetzelfde resultaat als vier keer Topaz. Er wordt dan minder chemie toegepast, maar wel met hetzelfde resultaat. In de proef was er een extreem hoge druk van meeldauw.

Meeldauw bestrijding doorspuitschema

Hier ziet u een proef in de bestrijding van meeldauw in aardbeien, hier hebben we de middelen vijf keer herhaald. Hoe lager de aantallen in de grafiek, hoe minder de besmetting van meeldauw was. Zeker Amistar Top in combinatie met Switch laat een goed resultaat zien op zowel de vruchten als het blad.

Waarnemingen Rhizoctonia fragariae

Dit is een petrischaal proef op Rhizoctonia fragariae in aardbei. We verdunnen hier de doseringen en kijken hoe goed de ziekteverwekker vervolgens uitgroeit. Wanneer het niet wordt behandeld of met 0,01% behandeld wordt ziet u dat het hele petrischaaltje overwoekerd is met de schimmel. De binnenste pencirkel is na 4 dagen volgroeit en de buitenste cirkel is volgroeid na 9 dagen. In het geval van Geoxe/Safir is te zien dat de schimmel niet meer groeit bij 1% en al een volledige bestrijding bij 10 a 100% dosering. Let op: de proef is op een petrischaal met een perfecte verdeling. Met spuittechniek is dit moeilijker te behalen, pas daarom altijd de adviesdosering toe.

Botrytis na bewaring

Hier zien we de Botrytis aantasting bij aardbeien. De aardbeien hebben 7 dagen in de koelcel gestaan en daarna nog eens na 2 dagen bij kamertemperatuur. Hoe lager de aantallen in de grafiek, hoe minder rot, hoe beter de werking. Zowel Switch als Geoxe/Safir laten in de proef een goede Botrytis werking zien.

Meer weten over onze proeven?

Wilt u zelf een proef doen of heeft u vragen over een van onze uitgevoerde proeven? Onze Crop Advisors helpen u graag.