Appel & peer | Syngenta Nederland

You are here

Proefresultaten in hardfruit

Stemphylium

In Italië is er een ontzettend hoge druk van stemphylium, vandaar dat wij hier graag proeven doen. We bestuderen een perceel waar al jaren een stemphylium proef loopt. Hoe hoger de aantallen in de grafiek, hoe hoger de aantasting is. Onbehandeld hebben de vruchten een aantasting van 60%. Switch weet de aantasting sterk te redudeceren. Ook zijn het aantal vlekken per vrucht een heel stuk minder. Dit zorgt ervoor dat sommige aangetaste vruchten alsnog verhandelbaar zijn.

Lengte/breedte verhouding

Regulex (GA4/7) en Promalin (GA4/7 + 6BA) hebben een zettend effect en een effect op de vruchtvorm. Regulex geeft langere vruchten, wat zeker handig is op zeer vruchtbare percelen. Promalin geeft ook dikkere vruchten. In de proeven zien we een lengte toename tussen de 4 en 7 mm. De diameter wordt al gauw een 2-3mm groter, dit kan dus veel schelen.

Proefresultaten

In de proef is te zien dat hoe dichter bij de bloemvorming wordt gespoten, hoe groter het zettend effect is op de vrucht met de middelen Promalin en Regulex. Maar ook andersom: hoe dichter bij de bloei hoe groter het gemiddeld vruchtgewicht. Dit komt door de extra celdeling. Heb je voldoende knoppen en wil je dat de vruchten beter uitvoeren? Plaats Promalin of Regulex dicht tegen de bloei. 

Bewaarproef

Hiernaast is een proef te zien met conference peren die zijn bewaard tot juni. Hier laten we zien dat hoe meer fludioxonil (Switch en Geoxe/Safir) wordt toegepast in een bewaarstrategie, hoe beter het resultaat. De proef was uitgevoerd op een perceel met historie. In deze test is zeker te zien dat een krachtige bewaarstrategie loont.

Verbetering vruchtmaat van peren met Isabion

In deze test hangen er op het perceel evenveel vruchten bij onbehandeld en bij behandeld met Isabion. Op de stukken waar drie keer Isabion na de bloei is toegepast is de maatverdeling een volledige maat opgeschoven. Dit betekent dat er bij de vruchten die behandeld zijn met Isabion meer grote vruchten zijn geproduceerd en minder kleine. Dit zagen we ook terug in het aantal ton wat er van een hectare te oogsten is. Dit was met het Isabion behandelde perceel duidelijk meer.

Verbetering vruchtzetting met Isabion

In deze proef is er rondom de bloei twee keer Isabion toegepast op de rassen B.A. Lucas en Sweet Sensation. Bij beiden rassen zagen we een duidelijke verhoging in de zetting. Wat weer een mooiere opbrengst gaf bij de oogst.