Isabion | Syngenta Nederland

You are here

Isabion

Isabion logo

Wat is Isabion?

Isabion valt onder de plantversterkers. Alle plantversterkers hebben 1 gemeenschappelijk doel en dat is de plant weerbaarder te maken voor ziekten, zonder de ziekte zelf te bestrijden.Er zijn verschillende soorten plantversterkers. Er zijn bodemverbeteraars en bladtoegediende plantversterkers zoals de bekende zeewieren en algen, de fosfieten, aminozuren en vitaminen.

Isabion is een aminozuur, in het hardfruit dienen we deze vooral via het blad toe. Bij substraat teelten kunnen we Isabion fertigeren, dit stimuleert dan weer de wortelontwikkeling.

 

Waarin onderscheid Isabion zich ten opzichte van andere aminozuurproducten?

Er zijn producten op de markt, gemaakt vanuit plantaardige- en dierlijke basis. Isabion is gemaakt uit dierlijke basis. Bij, op dierlijk eiwit gebasseerde producten maakt de productie de verschillen tussen de producten.

Isabion wordt zo geproduceerd dat het een hoog gehalte heeft van vrije aminozuren en kort gebonden eiwitketens. Andere producten hebben vaak meer langere eiwit/ketens.

Schematische opbouw aminozuren- Isabion

 

Vrije aminozuren: De plant hoeft deze alleen op te nemen en in elkaar te klikken om de voor hem relevante eiwitten te maken.

Korte Ketens: vaak zijn deze ketens kort genoeg om  aan elkaar gekoppeld te hoeven worden, ook geven deze korte ketens nog een bijkomend voordeel: Shuttle effect. Dit effect houdt in dat moeilijk opneembare meststoffen tegelijk met de aminozuren worden opgenomen.

Lange Ketens: De plant zal eerst energie in deze ketens moeten steken om ze af te breken. Zodat de plant de juiste aminozuren heeft om, de voor hem, belangrijke eiwitten te maken. Dit werkt, maar het rendement is lager, dan dat we direct de juiste bouwstenen aanbieden.

 

Samenstelling Isabion

Isabion bevat een hoog aandeel relevante aminozuren. Er zijn 20 verschillende aminozuren en ze zijn allemaal onmisbaar. Maar in bepaalde periodes, zoals bloei en vruchtzetting, heeft de plant een grotere behoefte aan de één dan aan de ander.

En juist deze aminozuren waar de plant behoefte aan heeft zitten in een hoge concentratie in Isabion.

Overzicht- Gehalte aminozuren

Waarom zijn deze aminozuren belangrijk

We richten ons vooral met Isabion op de bloei en zettingsperiode. Vaak zien we dat in deze periode wanneer er stress-situaties zijn, zoals donker weer, hogel en vorst, dat dit direct resulteert in de oogst. Daarom geven we de plant de juiste aminzouren in deze moeilijke periode. De plant kan zich richten op zijn verdedigingsmechanisme en wij geven hem heel makkelijk de juiste bouwstenen zodat het gewas door kan groeien.

Glycine, is belangrijk voor de blad en knopgroei en heeft een positieve invloed op bladgroen. Hoe gezonder het bladapparaat, hoe meer koolhydraten voor de plant beschikbaar is.

Proline, regeleert de huidmondjes wat weer belangrijk is bij droogte. Ook is het anti-stress, in combinatie met de proline kan de plant beter kou/droogte en zoutschade ondervangen. Maar het belangrijkste effect is dat Proline de bloem langer vruchtbaar houdt.

Phenyl-Alanine, geeft stevigere cellen, waardoor het moeilijker is voor een ziekte om binnen te dringen

Glutamine, is een aminozuur wat belangrijk is om het proces van eiwitten te maken in gang te houden.

Hydroxy-proline, dit is al een omgezette vorm van proline, waardoor de plant nog sneller ontlast kan worden.

 

Advies

Isabion kan prima preventief toegepast worden rondom het bloeischem maar komt helemaal tot zijn recht in stressvolle situaties.

Bij stress:

Minimaal 3x toepassen met 2,5 l/ha (aan te passen aan boomhoogte) rondom de stressperiode met een interval van 7-10 dagen. Een plant heeft tijd nodig om over de stressperiode heen te komen. En wij helpen de plant door deze periode heen.

We kunnen Isabion perfect in de bloei toepassen.

Isabion is:

  • veilig voor bijen. Veroorzaakt geen verstoring van de vlucht van bijen en hommels op de bloesem
  • Heeft geen onaangename geur
  • 100% gewasveilig (geeft geen verruwing)
  • mengbaar met andere middelen (fungiciden en andere bladmeststoffen)

Toepassing:

Isabion - 3 x 2,5  l/ha rondom bloei/zetting met een interval van 7-10 dgn

Waar u Regulex of Promalin toepast, loont het om dit te combineren met Isabion. GA4/7 is een antistresshormoon, dus die past u over het algemeen toe bij stressperiodes of juist de celdeling te stimuleren. Bij toevoeging van Isabion krijgt u een 1+1=3 principe. Ze vullen elkaar aan.

En nu in de praktijk

We hebben 2 situaties:

  • bij de eerste proef hebben we Isabion toegepast tijdens de bloei. We hadden hier donkere omstandigheden. We zien in onbehandeld dat de zetting moeilijk was maar dat het behandelde met Isabion een duidelijk betere zetting gaf.

Grafiek vruchtzetting met Isabion

 

  • Bij de onderstaande proef was het bloeiweer perfect en zagen we niet direct het effect van een betere zetting met Isabion. Zowel behandeld als onbehandeld zaten rond de 120 vruchten per boom.

Maar na de bloei werd dit perceel helaas overvallen door hagel en nachtvorst. Pas bij de sortering werden de verschillen duidelijk. Vanwege de Isabion kon de hagelschade beter overgroeid worden (minder verruwing) Maar de vruchtmaat schoof een volledige maat op. Dit resulteerde met hetzelfde aantal vruchten 6 kg meer per boom en natuurlijk een betere uitbetaalprijs vanwege de gunstige maat.

Verbetering vruchtmaat peren met Isabion