Maïswortelkever

Diabrotica virgifera

Maïswortelkever

Kenmerken

Het volwassen insect is 5 mm lang. Het lichaam is geelachtig met 3 zwarte strepen over de dekschilden. De kop is altijd zwart en de antennen zijn even lang als het lichaam. De larve is 10 tot 18 mm lang.

Levenscyclus

Deze kever kent slechts één generatie per jaar. In de herfst legt de volwassen kever kleine eitjes in de grond. Ze overwinteren en ontwikkelen zich pas in de volgende lente. Na hun ontluiking dringen ze de wortels van de maïs binnen. De larven doorgaan 3 stadia in de wortels. Daarna verlaten ze de wortels om in kleine weke poppen over te gaan. De volwassen kevers komen uit de grond van eind mei tot begin juli. In de herfst, na de eiafleg sterven ze.

Schade

Het zijn voornamelijk de larven die schade veroorzaken aan de ondergrondse delen van de maïs. De kleine wormen voeden zich aanvankelijk met de absorberende wortelhaartjes waarna ze, naarmate ze groeien, tunnels en gaten boren in de grootste wortels. Bij een sterke aantasting hebben de verzwakte planten neiging te legeren, vooral bij neerlag of onweer. Het opbrengstverlies kan oplopen tot 80% in de ergste gevallen.