Blijf alert op schimmels nu er meer vocht in de kassen is

Gewasbescherming
Botrytis

Het najaar en de winter is weer de periode waarin veel schimmelziekten serieus een probleem worden. Temperaturen in het gewas zijn over het algemeen lager, er wordt minder gestookt, de ramen liggen dicht, dus er is maar een beperkte vocht afvoer. Kortom precies de omstandigheden voor veel schimmelziekten. 

Welke schimmelziekten kun je allemaal tegen komen?
Hieronder vind je een aantal schimmelziekten en het advies wat je er tegen kan doen. Klik op de link van de schimmel om de uitgebreide versie met informatie en advies in te zien.

Roest 
Vooral in een periode met vochtige omstandigheden ligt een aantasting van roest op de loer. Roest is een schimmel die het hele jaar kan voorkomen als de omstandigheden goed zijn en zich voedt met levende plantencellen. Je kunt je wel voorstellen dat dit snel tot kwaliteitsverlies van bloemen en planten kan leiden.

Klik hier voor meer informatie over roest.

Valse meeldauw 
Valse meeldauw is niet nieuw onder glas, maar is jarenlang niet aan de orde geweest in de meeste sierteelten. Nu wordt er de komende maanden over het algemeen minder gestookt en is er meer vocht in de kassen aanwezig, dan komen we steeds meer problemen met valse meeldauw tegen.

Klik hier voor meer informatie over valse meeldauw.

Botrytris
Vooral in deze donkere en vochtige wintermaanden is extra alertheid op Botrytis geboden. Botrytis ontwikkelt zich het beste als er vrij water en invalspoorten beschikbaar zijn. Een lange bladnatperiode en wonden in het gewas werken Botrytis dus in de hand.

Klik hier voor meer informatie over Botrytis.
 

Wil je meer informatie over schimmelziekten en/of plagen? Neem dan eens een kijkje op ons Expert Center. 

Expert Center NL Banner