De RemDry, een duurzame oplossing voor verwerking van restvloeistof

De meeste bloembollentelers zijn zich steeds meer bewust over mogelijke emissie routes waarmee gewasbeschermingsmiddelen in het milieu kunnen komen. Hierin zijn de laatste 10 jaar grote stappen in gemaakt waardoor de waterkwaliteit gelukkig verbetert, maar we moeten hierbij ook de kanttekening plaatsen dat het nog beter moet. Speciaal voor het verwerken van restvloeistof waarin gewasbeschermingmiddelen (GBM) zitten is door Syngenta, Ecomembrane en Uptofarm (Spin-off van de Universiteit van Turijn) de RemDry ontwikkeld.
Restwater dat bijvoorbeeld vrijkomt bij het reinigen van de spuit, of wat na de bolontsmetting over is, kan direct in de RemDry worden gepompt. De Remdry is een eenvoudige stalen verdampingsbak met een inhoud van 2.500 l en een verdampingscapaciteit van ruim 3.000 l per jaar.

In de bak zit een stevig PVC zeil. De zon en de wind zorgen voor de verdamping van het water, waarna de resten van de GBM als sediment achterblijven in de bak. Afhankelijk van de vulling van de bak is het raadzaam bij het “droog staan” van de bak de interne voering met sediment na ongeveer 3 jaar af te voeren en te starten met een nieuw PVC zeil. De restanten kunnen in een container kostenvrij worden aangemeld via de STORL regeling. Dit gebeurt mogelijk maar 1x per jaar of per 2 jaar, dus goed om te vooraf af te stemmen met STORL.
Op deze manier kunnen bedrijven eenvoudig en relatief voordelig gebruik maken van een gesloten systeem om op een duurzame manier restvloeistoffen te verwerken.
Bekijk ook de video met Freek van Klink waarin hij uitlegt hoe ze op het bedrijf met restvloeistof omgaan en hoe de ervaring is met de Remdry.
De meeste bedrijven kunnen bij aanschaf gebruik maken van de MIA / Vamil fiscale voordeelregeling onder code F 2345. Check voor meer informatie de Milieulijst op de site van RVO.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de leverancier: https://remdry.be/ of info@remdry.be.
