De RemDry, een duurzame oplossing voor verwerking van restvloeistof

Gewasbescherming
Remdry

De meeste bloembollentelers zijn zich steeds meer bewust over mogelijke emissie routes waarmee gewasbeschermingsmiddelen in het milieu kunnen komen. Hierin zijn de laatste 10 jaar grote stappen in gemaakt waardoor de waterkwaliteit gelukkig verbetert, maar we moeten hierbij ook de kanttekening plaatsen dat het nog beter moet. 

Speciaal voor het verwerken van restvloeistof waarin gewasbeschermingmiddelen (GBM) zitten is door Syngenta, Ecomembrane en Uptofarm (Spin-off van de Universiteit van Turijn) de RemDry ontwikkeld.

Restwater dat bijvoorbeeld vrijkomt bij het reinigen van de spuit, of wat na de bolbehandeling over is, kan direct in de RemDry worden gepompt. De RemDry is een eenvoudige stalen verdampingsbak met een inhoud van 2.500 l en een verdampingscapaciteit van ruim 3.000 l per jaar.

Hoe werkt de Remdry

In de bak zit een stevig PVC zeil. De zon en de wind zorgen voor de verdamping van het water, waarna de resten van de GBM als sediment achterblijven in de bak. Afhankelijk van de vulling van de bak is het raadzaam bij het “droog staan” van de bak de interne voering met sediment na ongeveer 3 a 4 jaar af te voeren en te starten met een nieuw PVC zeil. 

De restanten kunnen onder voorwaarden in een container kostenvrij worden aangemeld via de STORL regeling. Let op voor dit jaar moeten restanten worden aangemeld voor eind maart. Per adres mag tot 50 kg afval worden aangemeld. Voor meer informatie neem tijdig contact op met STORL.

LET OP: AANMELDEN VAN RESTANTEN VIA STORL VOOR EIND MAART!

De fiscale voordeelregeling via MIA/VAMIL regeling is komen te vervallen. Via het landbouwportaal in Noord en Zuid Holland zijn nog wel subsidiemogelijkheden tot 40% mogelijk. Check voor meer informatie deze website: https://agrarischwaterbeheer.nl/content/loket.

Bekijk ook de video met Freek van Klink waarin hij uitlegt hoe ze op het bedrijf met restvloeistof omgaan en hoe de ervaring is met de Remdry

Veel telers hebben al geïnvesteerd in een systeem, zoals bijvoorbeeld de Remdry om de restanten op een duurzame manier te verwerken. Ben je hierin ook geïnteresseerd kijk eens op de website van de Remdry en toolboxwater

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de leverancier: https://remdry.be/ of info@remdry.be.

 

Expert Center NL Banner