Roest, voorkomen is beter dan genezen

Gewasbescherming
Roest chrysant

Vooral in een periode met vochtige omstandigheden ligt een aantasting van roest op de loer. Roest is een schimmel die het hele jaar kan voorkomen als de omstandigheden goed zijn en zich voedt met levende plantencellen. Je kunt je wel voorstellen dat dit snel tot kwaliteitsverlies van bloemen en planten kan leiden.

De meest voor de hand liggende oplossing om roest te voorkomen, is zorgen voor een optimaal klimaat en niet te veel vocht in het gewas, maar in sommige situaties is dit makkelijker gezegd dan gedaan. We zijn ons allemaal wel bewust dat voorkomen beter is dan genezen.

Wat kun je doen als er toch een roestaantasting plaatsvindt?
Het is belangrijk om in een zo vroeg mogelijk stadium van de roestaantasting in te grijpen om de ziekte snel onder controle te krijgen. Ook het afwisselen van middelen blijft belangrijk om resistentie te voorkomen. In de praktijk wordt in de chrysanten momenteel veel gewerkt met het product Inssimo in het vroege stadium van de teelt (week 2 t/m week 4 van de teelt). Inssimo bevat de werkzame stof acibenzolar-S-methyl en deze stof activeert het natuurlijke afweersysteem van de plant. De plant denkt dat hij wordt aangevallen door een ziekte en gaat zichzelf vanuit binnen sterker maken door SAR (Systemic Acquired Resistance) te activeren. De plant gaat antistoffen aanmaken die in staat zijn de celwanden van roest af te breken. Hierdoor krijgt roest geen kans om de plant te infecteren.
Houd er rekening mee dat het altijd een paar dagen na de toepassing duurt voordat dit natuurlijke afweermechanisme volledig geactiveerd is. Ook kost het aanzetten van de natuurlijke afweer wat energie van de plant. Om deze reden adviseren wij in de chrysanten om Inssimo pas na 7-10 dagen na het planten in te zetten. De plant is dan goed beworteld en heeft dan alle energie om zijn natuurlijke verdediging volledig aan te zetten. Het is belangrijk om de toepassing van Inssimo na ongeveer 7 dagen te herhalen om de weerstand op hoog niveau te houden.

Mocht er toch een stipje roest in het gewas de kop opsteken, dan adviseren wij om meteen in te grijpen met Alibi Flora of Ortiva. Beide producten bevatten de werkzame stof azoxystrobin en deze werkzame stof heeft een hele sterke werking op roest. Alibi Flora bevat ook nog de stof difenoconazool die ook goed tegen roest werkt, dus dubbel de werking met één product.


Hieronder zie je het advies in een schema weergegeven:    

Schema roest

Expert Center, nieuwe look, nog meer kennis 
Wil je meer informatie over roest? Kijk dan eens op ons Expert Center. Dit is hét kennisplatform voor professionals in de sierteelt. Je vindt er informatie die kan helpen om je teelt te optimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van de juiste spuittechniek, informatie over resistentiemanagement en over de inzet van hulpstoffen. Onlangs hebben we de ‘look’ van het Expert Center vernieuwd. Het platform is nu nog kleurrijker en er is nieuwe content toegevoegd. Ook plaatsen we regelmatig nieuwe video’s en blogs op het Expert Center die ingaan op actualtiteiten in de diverse sierteeltgewassen. En beluister ook eens de podcasts van onze Crop Advisors, ze geven handige tips en advies over de juiste inzet van middelen. Kortom, neem snel een kijkje en vergroot je sierteelt kennis!

Expert Center banner