Wees alert op Botrytis

Gewasbescherming
Botrytis

Vooral in deze donkere en vochtige wintermaanden is extra alertheid op Botrytis geboden. Botrytis ontwikkelt zich het beste als er vrij water en invalspoorten beschikbaar zijn. Een lange bladnatperiode en wonden in het gewas werken Botrytis dus in de hand.

De tabel hieronder geeft weer welke omstandigheden ideaal zijn voor Botrytis.

Botrytis tabel

Als de omstandigheden gunstig zijn voor Botrytis, wacht dan niet af en en zet tijdig gewasbeschermingsmiddelen in zodat Botrytis geen kans krijgt en de kwaliteit van je gewas gewaarborgd blijft.

Eind 2021 is het middel Geoxe, dat de werkzame stof fludioxonil bevat, toegelaten in diverse sierteelt- en boomkwekerijgewassen. Geoxe heeft een sterke werking op Botrytis als het preventief wordt toegepast in een dosering van 0,5 kg/ha.

In het algemeen geldt nog steeds dat Switch (bevat fludioxonil en cyprodinil) onze bewezen nummer één is tegen Botrytis. Er zijn echter wel eens gewassen of situaties waar Switch soms net iets te scherp kan zijn, denk bijvoorbeeld bij de opkweek van sommige jonge planten, en dan is Geoxe zeker een waardige vervanger. Ook is Geoxe een prima aanvulling op het totale middelenpakket tegen Botrytis als er meerdere toepassingen noodzakelijk zijn. Om resistentie te voorkomen is het uiteraard belangrijk dat er goed wordt afgewisseld met de beschikbare gewasbeschermingsmiddelen uit verschillende chemische groepen.

Expert Center, nieuwe look, nog meer kennis
Wil je meer informatie over Botrytis of resistentiemanagement? Kijk dan eens op ons Expert Center. Dit is hét kennisplatform voor professionals in de sierteelt. Je vindt er informatie die kan helpen om je teelt te optimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van de juiste spuittechniek, informatie over resistentiemanagement en over de inzet van hulpstoffen. Onlangs hebben we de ‘look’ van het Expert Center vernieuwd. Het platform is nu nog kleurrijker en er is nieuwe content toegevoegd. Ook plaatsen we regelmatig nieuwe video’s en blogs op het Expert Center die ingaan op actualtiteiten in de diverse sierteeltgewassen. En beluister ook eens de podcasts van onze Crop Advisors, ze geven handige tips en advies over de juiste inzet van middelen. Kortom, neem snel een kijkje en vergroot je sierteelt kennis!

 

Expert Center banner