De beste tomaat voor een beter klimaat

Syngenta en duurzaamheid
Marcel Prins in de kas
Marcel Prins in de kas

Hoi allemaal, 

Mijn naam is Marcel Prins, het hoofd veredeling voor tomaten en paprika bij Syngenta, en ik wil jullie graag meer te vertellen over onze passie voor het vinden van duurzame oplossingen voor de land- en tuinbouw. Samen met mijn team werk ik aan het vinden van tomatenrassen die kunnen gedijen in kassen met minder warmte. Dit is cruciaal om de energiekosten te verlagen en de klimaatimpact van de tomatenteelt te verminderen, waardoor we kunnen bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelen voor de glastuinbouw in 2030. 

Maar hoe doen we dat? Nou, dat begint allemaal met veredeling - het creëren van het perfecte recept voor de beste tomaat! We combineren eigenschappen van verschillende tomatenrassen, zoals smaak, opbrengst en weerstand tegen ziekten, om nieuwe plantenvariëteiten te ontwikkelen die beter aangepast zijn aan specifieke groeiomstandigheden en voldoen aan de behoeften van telers en van jou, als consument. 

Bij het veredelen van tomatenrassen voor kasteelt letten we op verschillende dingen, zoals smaak, opbrengst, groei bij lagere temperaturen en resistentie tegen ziekten en plagen. Dit alles draagt bij aan het behalen van de klimaatdoelen door minder energieverbruik en lagere uitstoot van broeikasgassen. 

Naast het ontwikkelen van geschikte tomatenrassen, passen we in de kassen ook andere duurzame teeltpraktijken toe, zoals geavanceerde klimaatbeheersingssystemen, zuinige ledverlichting, hommels voor bestuiving en superefficiënte manieren van water geven. En wist je dat we in de tomatenkassen in Nederland nauwelijks gewasbeschermingsmiddelen gebruiken? Dit alles draagt bij aan een circulaire en milieuvriendelijke teelt van tomaten. 

Ik ben ontzettend trots op ons werk. En niet alleen dat van mijn team: we zijn binnen Syngenta met nog veel meer mooie oplossingen aan de slag, dus hou ons in de gaten voor meer updates! 

Groetjes, 

Marcel 

 

play_circle
NL tomaat en klimaat