Switch | Syngenta Nederland

You are here

Switch

Wat is Switch?

Switch is een uniek fungicide voor een langdurige effectieve bestrijding van een breed spectrum aan ziekten. Switch bestrijdt primair Botrytis en Colletotrichum.
De twee werkzame stoffen zijn fludioxonil en cyprodinil. Switch is een wateroplosbaar granulaat (WG) en bevat 375 gram cyprodinil en 250 gram fludioxonil per kilogram product.
Switch is verkrijgbaar in een 1 kilo doos.

Wat doet Switch?

Zoals gezegd bezit Switch twee werkzame stoffen met twee totaal verschillende werkingsmechanismen. Hierdoor wordt de schimmelontwikkeling op twee manieren aangepakt, zowel preventief als curatief. Fludioxonil ontregelt de kieming van de schimmelsporen en zorgt voor de lange preventieve werking. Cyprodinil daarentegen ontregelt de aanmaak van het essentiële eiwit methionine in de schimmel en zorgt voor de actieve/ curatieve doding.

De werking van Switch

Fludioxonil is niet-systemisch en ontregelt de kieming van de schimmelsporen op het plantoppervlak, waardoor er geen nieuwe infecties kunnen ontstaan. Cyprodinil is de systemische component die de schimmel dus ook in de plant bestrijdt. Door deze tweeledige werking is er slechts een gering risico op resistentievorming.

Switch kan superieur werken als het gewas perfect bedekt wordt. Een optimale toepassingstechniek is met name van belang voor het verkrijgen van een lange beschermingsduur. De preventieve component fludioxonil kan zich niet herverdelen. Dit in tegenstelling tot de curatieve systemische component cyprodinil. De cyprodinil wordt door de plant opgenomen en komt ook op niet geraakte plaatsen, waardoor ook deze plaatsen beschermd worden. De unieke kracht van Switch zit in de combinatie van deze twee werkzame stoffen.