Knolbehandeling in Rhizoctonia: Advies

Advies knolbescherming pootgoed

Advies knolbescherming pootgoed

Opbrengst- en kwaliteitsverlies dat is het gevolg als diverse ziekten de aardappelknollen aantasten. Zorg daarom altijd voor goed beschermd pootgoed. 

Maxim 100FS is een ijzersterk knolbehandelingsmiddel, toe te passen tijdens de bewaring, voor het poten.  

Nieuw: Maxim 100FS is nu ook toelaten in pootgoed voor pootgoed 

 

Maxim 100FS is nu ook toelaten in pootgoed voor pootgoed

Maxim 100FS was al jaren toegelaten voor de behandeling van pootgoed voor consumptie- en zetmeelaardappelen. Sinds eind 2022 is daar ook de behandeling in pootgoed voor pootgoed bijgekomen.  


Nu er steeds meer middelen wegvallen heeft deze sector een sterk nieuw middel met een brede werking nodig; niet alleen tegen Rhizoctonia.  Tegelijk worden ook alle andere ziekten aangepakt: zilverschurft, zwarte spikkel, Phoma en Fusarium. Een behandeling met Maxim 100FS na het sorteren, dus tijdens de bewaring of vlak voor het poten, zorgt ervoor dat het pootgoed goed beschermd is en dat de nateelt schoon en ziektevrij de grond uitkomt.  

Hoe moet ik Maxim 100FS inzetten? 
Wat zijn de voordelen van de rode kleur ? 

Lees verder voor alle antwoorden. 

Maxim 100FS advies:  

 • Toegelaten als knolbehandeling van pootgoed voor  consumptie-, zetmeel- en pootaardappelen 
 • Dosering is 0,25 liter per ton pootgoed. 
 • Toepassen door middel van een schijfvernevelaar (o.a. Mafex, Pieperdoes) op een rollenband. Zorg voor een optimale bedekking op de knollen. 
 • Mits de bedekking goed is, is ons advies om Maxim 100FS onverdund of in één op één verdunning met water te behandelen. Liever niet meer dan 1 liter spuitvloeistof per ton pootgoed gebruiken i.v.m. het (te) nat worden van het pootgoed. 
 • Toepassen op slapende knollen, met kiemen van 0-2 cm 
 • Gebruik vitaal pootgoed 
 • Maxim 100FS is ook bruikbaar op gesneden pootgoed 
 • Maxim 100FS is veilig voor het gewas, geeft een vlotte opkomst en draagt bij aan meer stengels en daardoor ook aan een hogere opbrengst. 
 • Maxim 100FS is een contactfungicide. Het is niet systemisch. Daarom is het belangrijk dat het middel goed op de knol verdeeld wordt. 
Niet toepassen op lange kiemen

Niet toepassen op lange kiemen

Te nat pootgoed

Te nat pootgoed

Toepassing Maxim ook mogelijk buiten op het erf

De toepassing van Maxim 100FS gebeurt door middel van een schijfvernevelaar (o.a. Mafex, Pieperdoes) op een rollenband.  
Zorg voor een optimale bedekking op de knollen 
In tegenstelling tot diverse andere middelen, mag de toepassing van Maxim 100FS zowel binnen als buiten plaatsvinden. Dus ook op het erf; het hoeft dus niet speciaal in de schuur te gebeuren. Dit is praktisch en een handig voordeel. 
Let u er wel op dat uw apparatuur gekeurd is. 

Waarom die Rode kleur?

Maxim 100FS heeft een rode kleur. Op het eerste gezicht lijkt dat misschien onhandig en lastig, maar deze kleur heeft wel degelijk een aantal belangrijke voordelen.  
Eigenlijk is het simpel: u ziet wat u doet.  
 
Door de rode kleur 

 • ziet u hoe goed u uw pootgoed beschermt, dus hoe goed en egaal de verdeling is na de behandeling. En als deze te wensen overlaat, dus bijvoorbeeld niet alle aardappelen gelijkmatig zijn gekleurd, dan weet u dat u de apparatuur of de hoeveelheid aardappelen op de rollenband moet aanpassen. 

 • wordt u zich bewust van of en waar u met het middel of behandelde aardappelen in aanraking komt. Het verhoogt dus de veiligheid van u en uw medewerkers. Bij een witte kleur zou u niets merken, maar bij een rode kleur op bijvoorbeeld op uw handen of kleding, weet u dat u niet hygiënisch werkt. 

 • kunt u makkelijk erfemissie of puntvervuiling voorkomen. Ook hier geldt weer dat u ziet wat u doet door de rode kleur, dus op welke plek vloeistof lekt. Zo draagt de rode kleur bij aan milieubewust werken en aan toekomstig behoud van middelen

Aanbeveling behandeling en reinigen apparatuur

Uiteraard kunt u er niet omheen dat er soms wat middel onder de rollenband terecht komt. Strooi daarom wat zaagsel, zand of sepioliet onder de machine. Dit vangt de vloeistof op en voorkomt verder weglekken.  

Als het seizoen voor de behandelingen is afgelopen, reinig apparatuur op de spoelplaats voor de veldspuit. Maak metaal, glas of beton schoon met water en niet-schuimende zeep (bv gewone groene zeep). Gebruik daarbij een borstel.

Voorkom afspoeling naar het oppervlakte water

Voorkom afspoeling naar het oppervlakte water. Door de rode kleur van Maxim 100FS ziet u precies wat u doet. 

Toepassen Maxim 100 FS

Knolbehandeling pootgoed

Maxim 100FS is een ijzersterk middel, toegelaten als knolbehandeling van ...

Ziekten

Ziekten in Maxim 100 FS

Maxim 100FS is zacht voor het gewas en zorgt voor een vlotte en gelijkmatige ...

Knolbehandeling in Rhizoctonia: werking

De werking van Maxim 100 FS

MAXIM® 100FS is een contactfungicide. Het is niet systemisch. Daarom is het ...

chevron_left
chevron_right