Ziektebestrijding in gerst | Syngenta Nederland

You are here

Ziektebestrijding in gerst

Bescherm uw gerst tot aan de oogst!

Schimmels zijn de grootste belagers van gerst. De dichte gewasstructuur vormt een ideaal klimaat voor de groei van schimmels zoals netvlekkenziekte, bladvlekkenziekte en Ramularia. Hieronder leest u wat u kunt doen om uw gewas vrij te houden van schimmels. 

Advies schimmelziekten in gerst

Vaak wordt in gerst al vroeg een aantasting van schimmelziekten waargenomen. Voor een perfecte bescherming van het gewas zijn vaak twee bespuitingen noodzakelijk, de eerste bespuiting moet worden uitgevoerd zodra de 2e knoop voelbaar is (T1) en de tweede bespuiting (T2) als het vlagblad volledig uit is. Van deze beide bespuitingen is de T2 de belangrijkste, want het vlagblad draagt het meeste bij aan de korrelvulling. Kies bij deze toepassing voor ELATUS™ Era, het nieuwe en krachtige middel met een langdurige bescherming voor meer gezond groen blad en eenhogere opbrengst.

 

 

Ramularia in zomergerst aanpakken

Bij een hoge Ramulariadruk is het van groot belang uw gewas goed in de gaten te houden. Weeromstandigheden met hoge temperaturen in combinatie een hoge luchtvochtigheid en regelmatig regen, zijn ideaal voor de ontwikkeling van deze schimmel. Een Ramularia-aantasting geeft een snelle afsterving van het gewas, wat ten koste gaat van de opbrengst. Daarnaast is Ramularia ongevoelig voor diverse typen middelen, dus goed resistentie-management is noodzakelijk. Voeg daarom aan de vlagbladbespuiting met ELATUS™ Era altijd een middel op basis van chloorthalonil toe, bijvoorbeeld  Bravo Premium® (1,5l/ha) of 1,5 l/ha Olympus®. Zo kunt u uw gewas tot de afrijpingsfase vrij houden van Ramularia.