Meeldauw, een eeuwige strijd

Expert Center

Als ik aan meeldauw denk, schieten meteen de gewassen roos, gerbera, tomaat en komkommer door mijn hoofd. In deze gewassen wordt vaak een flinke strijd tegen meeldauw gevoerd. Helaas weten we dat meeldauw zich in de praktijk niet beperkt tot dit korte rijtje gewassen.  In werkelijkheid is echte meeldauw in heel veel teelten een echte lastpak en verdient daarom ook zeker de volle aandacht van ons allen.

 Symptomen van meeldauw

In de Nederlandse volksmond wordt vaak ook wel gesproken over witziekte. In de land- en tuinbouw wordt er meer gesproken over (echte) meeldauw, uiteindelijk bedoelen we allemaal hetzelfde: witte schimmelpluis op de bladeren. In het begin een enkel stipje, maar al snel zijn hele bladeren bedekt.  Als we het over echte meeldauw hebben, dan hebben we het niet over één specifieke soort. Er bestaan namelijk veel verschillende soorten meeldauw. Ze zijn vaak gewasspecifiek, dus de meeldauw van tomaat komt bijvoorbeeld niet voor in roos voor en andersom ook niet. Echte meeldauw ‘sloopt’ de plant niet direct, maar de schimmel dringt wel de plantencellen binnen en neemt voedingstoffen op. U kunt zich wel voorstellen dat dit een tijdje goed gaat, maar dat dit uiteindelijk toch resulteert in afsterven van bladeren of zelfs de gehele plant.

Wat kan ik doen om meeldauw voor te blijven?

Een veel voorkomende vraag is: “Wat kan ik doen of veranderen aan mijn klimaat om meeldauw te voorkomen?” Helaas is het antwoord dat meeldauw moeilijk te voorkomen is. Voor het kiemen van de sporen is namelijk niet direct vrij water nodig. Een hoge luchtvochtigheid bevordert wel de ontkieming van de sporen, maar remt tegelijkertijd de sporenproductie. Dit maakt het lastig, want waar doet u goed aan?

Luchtstromen in de kas hebben wel een duidelijke invloed op meeldauw. Zij bevorderen de verspreiding van sporen. Ook kunnen sporen vrij eenvoudig over korte afstand meegenomen worden door kleding, dus bijvoorbeeld tijdens gewaswerkzaamheden. Vanwege deze eenvoudige en snelle verspreiding van sporen is meeldauw lastig te voorkomen. Hierdoor is er ook een verhoogd risico van resistentie. Dus wat kunt u als teler het beste doen tegen meeldauw?

  • Zorg dat er geen onnodige luchtstromen zijn en maak op voorhand een plan van aanpak. Voorkom tocht: laat deuren niet onnodig open staan.
  • Voorkom daarnaast temperatuurverschillen binnen de kas, zodat ook hierdoor geen ongewenste luchtstromen ontstaan. 
  • Zorg ook voor een goed plan van aanpak in overleg met uw gewasbeschermingsadviseur. Op deze manier wordt u niet verrast en kan er meteen actie ondernomen worden.

Voorkomen is tenslotte nog steeds beter dan genezen!

Klaar voor de strijd

Er is een lange lijst aan middelen tegen meeldauw op de markt. Kat in het bakkie, zou u misschien denken. Maar was het maar zo simpel. Om resistentie problemen in de toekomst te voorkomen is afwisselen tussen producten heel belangrijk. Dan met name tussen de verschillende chemische groepen die ieder een eigen werkingsmechanisme hebben. Wilt u steeds middelen uit dezelfde chemische groep (FRAC-indeling) gebruiken, dan bestaat de kans dat deze hele groep op een bepaald moment resistentst wordt. Ook zijn er een aantal producten met twee werkzame stoffen, deze maken dus deel uit van twee chemische groepen.

Ik kan mij voorstellen dat u op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet. Welk middel kunt u wel of niet gebruiken. Om het voor u makkelijker te maken, hebben we hieronder een schema gemaakt van de beschikbare middelen in de markt. In dit overzicht staan de Syngenta producten met merknaam genoemd en de overige producten met naam van de actieve stof.

Zo ziet u bijvoorbeeld dat een product zoals Alibi Flora in groep 3 en 11 valt. Het is dan niet aan te raden om na 1-2 bespuitingen met Alibi Flora vervolgens met Solvit of Topaz te gaan spuiten, aangezien deze ook beiden in groep 3 vallen.

Zoals u kunt zien, is het allemaal niet zo eenvoudig als het lijkt. De puzzel moet goed en doordacht gelegd worden. Vergeet ook zeker niet om de meer preventieve producten mee te nemen, denk hierbij aan zwavel (Thiovit Jet) of bacteriepreparaten met Bacillus amyloliquefaciens. Deze laatste werken vooral daar waar de bacteriën het blad bedekken. Hierdoor kunnen geen schimmelsporen het blad binnendringen. Deze middelen hebben veel potentie, maar het vraagt wel een andere benadering en manier van werken. Een goede bladbedekking en indringing in het gewas wordt dan nog belangrijker.

Mocht u hier vragen over hebben of meer willen weten. Syngenta helpt u hier graag mee. Kijk ook eens naar onze video’s en blogs over spuittechniek.

Author