Resistentiemanagement echte meeldauw
Wit poeder. Zo ziet het mycelium van echte meeldauw op het blad eruit. De schimmel dankt z’n naam aan z’n verschijning op het bladoppervlak. De schimmel houdt niet van regen of beregening. Echte meeldauw is een schimmel die in veel sierteeltgewassen geïnfecteerd kan worden door een gewasspecifieke soort. Meeldauw van roos kan dus niet voorkomen op potplanten, omdat dit andere schimmelsoorten betreft. Echte meeldauw 'sloopt' de plant niet echt, maar is meer een parasiet wat uiteindelijk toch kan resulteren in het afsterven van zwaar geïnfecteerd plantmateriaal.
Voor het kiemen van de sporen is niet direct vrij water noodzakelijk, daarom is de schimmel ook moeilijk te voorkomen door de juiste klimaatinstellingen. Vanwege de snelle en verre verspreiding van de sporen is er een hoog risico op resistentie.
Hieronder ziet u de levenscyclus van echte meeldauw.
Schema resistentiemanagement echte meeldauw
Hieronder treft u een overzicht aan waarin de verschillende producten vermeld worden die u zou kunnen inzetten. De Syngenta producten staan met merknaam genoemd de andere met actieve stof naam.
Om resistentie ontwikkeling te voorkomen is het belangrijk dat u op de juiste manier afwisselt tussen de producten. Belangrijk hierbij is te letten welk werkingsmechanisme het middel heeft. Dit schema toont het product en welke FRAC code dit product heeft. Het is belangrijk om niet af te wisselen tussen producten met dezelfde code omdat dit verdere resistentie ontwikkeling in de hand kan werken. Zorg er dus voor dat u een schema opstelt dat dit voorkomt. Uitgebreid advies hierover kunt u terugvinden op www.frac.info.