Een breed werkende aanwinst voor appel, peer en pruim

Gewasbescherming
Bladroller appelblad april

Het nieuwe insecticide Minecto™ One van Syngenta is een belangrijke aanwinst voor de Nederlandse fruitteelt. Het etiket is weliswaar beperkt maar Minecto One is zeer effectief en werkt op een brede reeks vretende insecten. 

Er is geen insecticide zo breed werkend als Minecto One”, begint Maikel van den Berg zijn verhaal. “Op rupsen van verschillende soorten fruitmot, bladrollers en mineervliegen is het insecticide ijzersterk. En het heeft een belangrijke nevenwerking op kevers en fruitvliegen, waaronder de suzuki fruitvlieg. Daarom denk ik dat Minecto One bij veel fruittelers gaat helpen om problemen met insecten op te lossen.”

Naast fruitmotten zijn ook de appelbloesemkever en de perenknopkever voorbeelden van schadelijke insecten waartegen Minecto One met succes kan worden ingezet. 

  • De gebruiksperiode is beperkt en mag alleen toegepast worden in de periode van mei tot en met juli. 

Wij hadden liever een afbakening met gewasstadia gehad maar dat is niet gelukt. Dit betekent dat je voor de appelbloesemkever niet meer de kevers van dit jaar maar wel de larven voor volgend jaar kunt aanpakken. Dit jaar gaat Syngenta proeven doen om de beste toepassingstijdstippen voor Minecto One tegen bloesemkevers te bepalen.

Sterke technische eigenschappen

Naast de korte gebruiksperiode is ook het aantal toepassingen in appel, peer en pruim beperkt. 

  • Het insecticide mag in deze fruitsoorten 1 keer per 3 jaar worden ingezet

Toch denkt de fruitteelt adviseur dat Minecto One snel een plek zal krijgen in de gewasbeschermingsmiddelenkast van veel fruittelers. Vooral de significante nevenwerking op kevers geeft het middel iets extra’s. En naast de sterke werking heeft Minecto One een aantal belangrijke technische eigenschappen. Het werkt niet alleen snel maar vooral ook heel lang. Door translaminair transport maakt het niet uit aan welke zijde van het blad het vraatinsect zich bevindt. 

  • Je kunt de Minecto One zowel preventief als curatief inzetten en het is snel regenvast

Afrondend meldt van den Berg dat Minecto One ook uitstekend mengbaar is met andere gewasbeschermingsmiddelen en in hoge mate selectief is. “En dat vergroot de inzetbaarheid.” 

Minecto One heeft uiteraard ook driftreductie restricties:

  • Het moet worden toegepast met naar keuze een techniek uit de klasse DRT97,5 of de combinatie van DRT95 en een spuitvrije zone van 4,5 meter
  • Bij spuiten langs oppervlaktewater is uitsluitend een techniek van de klasse DRT97,5 toegestaan

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze crop advisor Maikel van den Berg

maikel.van_den_Berg@syngenta.com  /Tel. 06 51 09 76 13 

Minecto One Banner