Uitzonderlijk voorjaar vergt extra aandacht in de boomgaard
Door het uitzonderlijk vroege voorjaar gaan in de boomgaarden veel dingen sneller dan we in de fruitteelt gewend zijn. Maikel van den Berg en Hans Pijpers van Fruits&Care behandelen in deze nieuwsbrief de belangrijkste aandachtspunten voor telers van appel en peer. “Met dit weer zijn sterke tankmixen belangrijker dan ooit.”
“De historische weergegevens van proeftuin Randwijk en Proefcentrum Fruit laten zien dat we met een erg vroeg voorjaar te maken hebben. En het is ook al maandenlang uitzonderlijk nat. De infectie periodes blijven elkaar maar opvolgen.” Maikel van den Berg van Syngenta Crop Protection en Hans Pijpers van ADAMA zien dat fruittelers er momenteel de aandacht voor de volle 100% bij houden. De fruitadviseurs komen elkaar tijdens het seizoen wekelijks tegen tijdens hun teamoverleg van Fruits&Care. Dat is een samenwerkingsverband van de fruitteelt divisies van de genoemde gewasbeschermingsfabrikanten. “We maken allebei deel uit van de Syngenta Group en we denken dat we de fruittelers beter van dienst kunnen zijn als we onze krachten bundelen. Niet alleen qua kennis en ervaring maar ook met onze middelen aanbod”, licht Van den Berg toe. “Door samen te werken kunnen we, de fruittelers en adviseurs, de beste adviezen aanbieden. En als er iets nodig is in dit natte voorjaar is dat het wel”, vervolgt Pijpers. “Want je krijgt met dit natte voorjaar maar weinig kansen om te spuiten.”
Oppassen na hagel
Het schurftseizoen is al een paar weken in volle gang en de adviseurs hebben de indruk dat de telers de ziekte ondanks alle hindernissen voldoende onder controle hebben gehouden. De schema’s met captan en Thiovit® Jet doen het zeer goed op de schurft en als je toch een keer een infectie hebt gemist kun je met Chorus® bij de huidige temperaturen goed corrigeren. Naast schurft zijn op dit moment ook Stemphylium en vruchtboomkanker actueel. Beide ziektes grijpen hun kans op beschadigd of verzwakt weefsel. Stemphylium doet het ook nog eens goed bij vochtige omstandigheden. De periode na de bloei is voor Stemphylium het spannendst. Die periode begint nu al en dat is vroeger dan we gewend zijn. Voor boomgaarden waar hagelbuien overheen zijn getrokken geven de fruitadviseurs nog een extra waarschuwing:
“Bij schade aan blad of vruchten is een bespuiting met de combinatie captan en Chorus aan te bevelen. Want die mix werkt ook goed op Stemphylium en vruchtboomkanker.”
Hoopgevende pijplijn
Vanaf einde bloei wordt ook de meeldauw actueel. “De risico’s van meeldauw nemen vooral toe als het droger wordt. De buiigheid wordt langzamerhand minder, dus waakzaamheid is gewenst”, stelt Van den Berg. Voor de aanpak van meeldauw heeft het team van Fruits&Care vorig jaar in proeven hele mooie resultaten gehaald met de combinatie van Thiovit Jet en Charge®, meldt Pijpers. “Die combi werkte minstens zo goed als het standaard chemische schema. Charge werkt als een zogenoemde elicitor; het activeert de eigen afweer van de plant. Wij kijken bewust naar dit soort groene combi’s omdat we allemaal weten dat de vertrouwde chemie de komende jaren een stapje terug zal doen. Gelukkig hebben we ook de beschikking over Nimrod en Topaz, vertrouwde middelen waarvan we weten dat deze onmisbaar zijn in een standaard strategie. En we hebben verschillende nieuwe middelen in onderzoek.”
Groeiregulatie
Door het vroege voorjaar is ook een beslissing over groeiregulatie binnenkort actueel. Van den Berg en Pijpers daarover: “Dunnen met Brevis® in peer kan in het stadium tussen 8 en 16 mm. Maar uit proefresultaten in het verleden blijkt dat bij toepassing tussen 10-14 mm het vaakst een optimale dunning wordt behaald. Deze week zullen veel peren in de buurt van de 11-13 mm zitten. Dus wacht niet te lang met een eventuele bespuiting. Spuit Brevis altijd op een droog gewas en nooit mengen met andere producten. Gemiddeld zien we dit jaar veel vruchten in de percelen en is dunning wenselijk. En pas de strategie aan in boomgaarden waar het heeft gehageld. Want daar krijg je ongetwijfeld extra rui.”
Vorst en kou
Op dit moment staan we op een van de meest kritieke punten van het seizoen, wat aanzienlijke invloed zal hebben op zowel de kwaliteit als de productie. Het is belangrijk op te merken dat een behandeling met Promalin® of Regulex® de boom kan ondersteunen door de gibberellines aan te vullen, waardoor deze gevoelige periode gemakkelijker kan worden doorstaan.
Normaliter sturen de vruchtbeginsels een signaal (gibberellines en auxines) naar de boom met de vraag voor voedsel. Door de vorst is dit vruchtbeginsel dood en gaat dit signaal niet meer uit. Zonder voedsel ook geen groei. Wanneer er binnen 48 uur (liefst 24!) na de vorst wordt behandeld met 0,25ltr Promalin of 50gr Regulex past u dit signaal kunstmatig toe. Net als bij een vliegwiel, geven Promalin en Regulex de eerste slinger, waarna de vrucht weer door kan groeien! Voor het afgeven van dit signaal en het redden van de vrucht is de temperatuur niet relevant. Heb je het al eerder behandeld en nu weer schade, dan is het beter om nog een keer het signaal op te starten en Promalin of Regulex te herhalen.
Voor meer informatie of advies kunt u contact opnemen met:
Syngenta: Maikel van den Berg tel. 06 51 09 76 13
ADAMA: Hans Pijpers tel. 06 51 54 28 53