“Vroeg en preventief spuiten is echt de beste aanpak.”

Gewasbescherming
Ui rooien

Seizoen 2023 liet overtuigend zien dat het advies om vroeg en preventief te spuiten tegen schimmels in uien niet uit de lucht is gegrepen. Gewasbeschermingsadviseur Steven Dorrestijn zag dat de praktijk daarbij positieve ervaringen heeft opgedaan met het breedwerkende fungicide Orondis Plus Amistar.

Uienteeltseizoen 2023 had een lastige en late start maar dat had op de aanpak van de schimmelziekten aanvankelijk weinig invloed.

Doordat het tot half juli droog was kregen schimmels weinig kans

blikt Steven Dorrestijn terug. “Maar dat veranderde daarna drastisch. De neerslag van de tweede helft van juli en augustus zorgde er voor dat de valse meeldauw en de bladvlekkenziekte flink om zich heen konden slaan. Veel uien gewassen waren door de droge eerste seizoenshelft minder goed ontwikkeld en sommige percelen waren rond de opkomst ook getroffen door zware neerslag met plantuitval en matige groei als gevolg. Een gewas in slechte conditie neemt de fungiciden minder goed op en is daardoor minder goed beschermd. En de soms zeer heftige buien veroorzaakten bladschade en dat zorgt voor invalspoorten, waar schimmels makkelijk toeslaan. Je hoeft maar één keer te laat te zijn met een bespuiting en dan vliegt het door het gewas. Als dat in groeimaand augustus gebeurt kan het je wel 20% opbrengst kosten.”

Timing belangrijk

De timing van de fungicide bespuitingen was dit seizoen belangrijker dan ooit, zag de adviseur van Syngenta Crop Protection. “Met het huidige aanbod van fungiciden is het van cruciaal belang dat je op tijd begint met spuiten en vooral ook dat je de middelen preventief inzet. Achteraf een pleister plakken helpt onvoldoende. Dit jaar was  wekelijks spuiten soms niet genoeg. Als er een natte periode naderde kon je vaak beter te vroeg op de spuit klimmen dan gokken dat je op het normale moment kon spuiten. Want als het interval dan onbedoeld een keer 10 dagen werd, had je een probleem.”
Dorrestijn zag dat telers vooral aan het eind van het seizoen in de problemen kwamen. “Soms was dat gewoon pech, bijvoorbeeld omdat men niet op tijd had kunnen spuiten door een lokale forse bui. Maar dit jaar trokken veel gewassen juist langer door vanwege het late seizoen en de neerslag vanaf half juli. De uien bleven dus langer groen en vatbaar voor schimmels.”

Brede werking

Seizoen 2023 bleek een perfect seizoen om te profiteren van de voordelen van het fungicide Orondis Plus Amistar, zag Dorrestijn in de praktijk. “Orondis Plus Amistar pakt alle schimmels in uien. Omdat je aan het begin van het seizoen nooit precies weet welke schimmels zich zullen openbaren adviseren wij altijd om het middel toe te passen op T2 en T5. Dan geef je het gewas op strategische momenten een hele brede bescherming. Orondis Plus Amistar is heel sterk op valse meeldauw en bladvlekkenziekte. Het is niet voor niets dat telers positief zijn over het middel.”