Colletotrichum dematium

Inleiding

Uitbraken van anthracnose richten incidenteel schade aan in gewassen in alle productiegebieden.

Geografische verspreiding

Anthracnose kan gewassen over de hele wereld treffen. Isolaten uit spinazie worden erkend als een gespecialiseerde vorm van deze ziekteverwekker.

Symptomen en diagnose

Bladvlekken zijn kleine, waterige laesies die chlorotisch worden en uiteindelijk lichtbruin van kleur worden. Planten kunnen verwelken wanneer laesies samengroeien en afsterven van het blad veroorzaken. De aanwezigheid van kleine zwarte schimmelstructuren (acervuli) binnen de cirkelvormige bladvlekken is een nuttig diagnostisch kenmerk waarmee deze ziekte kan worden onderscheiden van andere bladvlekkenziekten als Stemphylium of Cladosporium.

Voorwaarden voor ziekteontwikkeling

De besmettingsbron wordt in de meest gevallen gevormd door besmette gewasresten, spontaan opgekomen planten en mogelijk door besmet zaad. De sporen worden verspreid door spattende regen en irrigatie. Lange natperioden zijn gunstig voor de ontwikkeling. De ziekte kan afstervend of beschadigd weefsel koloniseren. Deze ziekteverwekker treft een grote verscheidenheid aan groentensoorten, waaronder ui en tomaat. Verspreiding tussen verschillende gastheren is dus mogelijk.

Impact en belang

Anthracnose kan op zichzelf schade aanrichten, of deel uitmaken van een combinatie van bladvlekkenziekten die kleine verliezen veroorzaken. Gebruik van gezond zaad zou moeten bijdragen aan de beheersing van deze ziekte.

chevron_left
chevron_right