Didymella bryoniae

Levenswijze

Didymella bryoniae komt uitsluitend voor op Cucurbitaceae. Stengelbrand komt op verschillende manieren tot uiting zoals bijvoorbeeld in de vorm van bladvlekken, woekeringen op de stengel, verwelking en zwartrot van vruchten. Bleke bruine of grijze vlekken, op bladeren, bladstelen en stengel, zijn een typisch kenmerk van een infectie. Ronde vlekken op stengels groeien vaak uit tot langgerekte vlekken (die beginnen bij de knopen) en geven een amberkleurige gomachtig substantie af. Bladeren worden geel en kunnen afsterven, soms verwelkt zelfs de gehele plant en wordt dan bruin.

Waardplanten

Didymella bryoniae besmet vruchten van o.a. komkommer, meloen, courgette, pompoen en kalebas, en is in eerste instantie zichtbaar als vlekken op het oppervlak van de vruchten. Verschillende gewassen laten hierbij verschillende vlekken zien. Vlekken worden later zwart en kunnen door de schil heen dringen. (laesie). Deze laesies geven andere organismen toegang tot de vrucht en kunnen nat-rot veroorzaken, waarbij de gehele vrucht een waterige massa kan worden omsloten door de schil.

Symptomen

De schimmel groeit bij temperaturen van 7 °C tot 33 °C. De optimale temperatuur voor ontwikkeling van de ziekte varieert van 20°C tot 28°C. Aanwezigheid van vocht is noodzakelijk voor de groei van de schimmel.

Omstandigheden

Didymella Bryoniae komt over de gehele wereld voor. Als bestrijding niet vroegtijdig plaats vindt kan het zeer moeilijk zijn om verspreiding van de ziekte te stoppen.

chevron_left
chevron_right