Lenticelspot

Waardplanten

Ontstaat in de lange bewaring van Appel en Peer

Symptomen

Lenticel spot geeft zoals de naam doet vermoeden (meerdere) bruine tot zwarte vlekjes die lijken te ontstaan vanuit de lenticellen van de vrucht. Na verloop van tijd groeien deze vlekken uit en zinken ze in. Uiteindelijk zal myceliumgroei zichtbaar zijn in het centrum van deze vlekken. Ook kan de schimmel een wittig pluis veroorzaken op de houten bewaarkisten. Vaak zijn de symptomen pas zichtbaar na 5-6 maanden bewaring.

Optimale omstandigheden

Helaas ontbreekt veel kennis over de schimmel van lenticelspot. Ook is er vrijwel niets bekend over de levenswijze, infectiemomenten en over de relevante bestrijdingsmogelijkheden.

Syngenta neem deel aan een samenwerking met de NFO en WUR om meer kennis van deze ziekteverwekker te verzamelen. Zodat we uiteindelijk een goed advies kunnen geven om deze ziekte te beheersen.

Verspreiding

Infecties van lenticelspot vinden niet elk jaar plaats. Waar in sommige jaren lenticelspot zeer veel voorkomt. Het lijkt dan dat bijna alle partijen zijn aangetast. Wel kunnen we de conclusie trekken dat een langere bewaarduur het risico op lenticelspot vergroot.