Zwartvruchtrot

Ziektebestrijding in peer

Stemphylium (zwartvruchtrot) in peer

Zwartvruchtrot (Stemphylium vesicarium) in peer

Er bestaan verschillende soorten Stemphylium waarvan er enkele schadelijk zijn in peer. Het is een saprofytische schimmel, die zich ontwikkelt op dood organisch materiaal. De schimmel kan tijdens het volledige groeiseizoen zorgen voor infecties. Na een infectie kan de schimmel lange tijd aanwezig blijven. De eerste symptomen zijn moeilijk te voorspellen. De meeste infecties gebeuren in de maanden mei en juni en de symptomen zien er vaak uit als kleine vlekjes. Infecties in de maanden juli en augustus geven vaak grotere vlekken.

Hoe ontstaat zwartvruchtrot in peer?

Stemphylium is een zwakte-schimmel en slaat toe wanneer de bomen last hebben van stress. Een eerste vorm van stress kan veroorzaakt worden door een hogere grondwatertafel in de winter. Hierdoor hebben de bomen een kleiner wortelvolume in het nieuwe groeiseizoen. Tijdens het groeiseizoen zijn er extremere (weers)omstandigheden die ook voor stress kunnen zorgen. Wanneer er tijdens zo’n stress-moment ook nog de ideale temperatuur en luchtvochtigheid zijjn, dan kan de schimmel ontstaan.

Hoe herken ik zwartvruchtrot in peer?

Deze schimmel veroorzaakt kleine bruin-zwarte ingezonken vlekjes op de bladeren, bladstelen, twijgen en vruchten. De vlekken hebben een lichte rand met daar omheen een oranje-rode kleur. De schimmel infecteert het best bij 21-23 graden Celsius en heeft dan lange tijd bladnat nodig. De schimmel overleeft op afgevallen bladeren zoals mycelium en conidiën. Ook worden er ascosporen gevormd. Dit is de belangrijkste infectiebron in het voorjaar. De infectie vindt plaats via huidmondjes en wonden.

Oplossing zwartvruchtrot in peren

Stemphylium is een zwakteparasiet en ontwikkeld zich sneller op planten die stress hebben. Hoe goed een boomgaard er soms ook bij staat, er kan altijd stress optreden. Door bijvoorbeeld hagel, maar ook hitte en droogte of kou. Isabion helpt deze stress op te vangen. Waardoor jouw bomen minder vatbaar worden voor zwakteparasieten zoals Stemphylium en Alternaria.

Switch® en zwartvruchtrot

Uit eerder onderzoek, is gebleken dat Switch één van de sterkste middelen is om Stemphylium te bestrijden. Het heeft zowel een preventieve als curatieve werking. Gebruik Switch zoveel mogelijk ter preventie van zwartvruchtrot. Ons advies is om een eerste behandeling met Switch uit te voeren 10-14 dagen na de bloei. Herhaal dit na 10-14 dagen. Hiermee wordt een goede basis gelegd in de bestrijding van Stemphylium. Ons advies: Switch dosering 0,5kg/ha fruitboomhaag (LWA) of 0,75 kg/ha standaardboomgaard.

Ons advies voor een gezonde perenteelt

Wij hebben ook oplossingen voor onkruidbestrijding, schurft, meeldauw perenroest en bewaarziekten. Onze Crop Advisors geven graag een passend advies om uw perengewas gezond te houden en de vruchten vrij te houden van bewaarschimmels.