The Art of Application: Bedekking, indringing en druppels: de essentie

Expert Center

Goede bedekking en indringing. Dat is essentieel. Wilt u het maximale uit uw bespuitingen halen? Om te beginnen is een goede bedekking en indringing belangrijk. Hierbij vormt de druppelgrootte altijd een compromis tussen deze twee. Goede bedekking bereik ik met zo fijn mogelijke druppels. Echter, wanneer ik een goede indringing wil bereiken, is het van belang dat de druppels ook genoeg kracht bij zich hebben om voldoende in het gewas in te dringen, lees grof. Het is voor ons als fabrikant van gewasbeschermingsmiddelen belangrijk dat gebruikers van onze producten het maximale uit bespuitingen halen. Als we niet de expert zijn in onze eigen producten, hoe kunnen we dan verwachten dat iemand anders dat wel is? Zoals we eerder hebben besproken, het gaat om ‘The Art of Application’.

Daarom voeren we spuitproeven uit in verschillende landen. In de afgelopen zes maanden hebben we spuitproeven uitgevoerd in Nederland, UK, Duitsland en Italië. De reden voor dit uitgebreide en groeiende netwerk van proeven is dat we onszelf kunnen ondersteunen om u, de gebruikers, degelijk en evenwichtig advies te geven over toepassingen van onze producten. Wist u trouwens dat we een team van professionals hebben die zich al meer dan 30 jaar bezig houden met proeven op het gebied van spuittechniek? Van deze ervaringen kunnen en mogen we dankbaar gebruikmaken.

Druppeltjes - het eenvoudige deel van het verhaal

Het concept van druppelgrootte wordt vaak op een vereenvoudigde manier gecommuniceerd zoals in de onderstaande grafiek. Het komt neer op het volgende: fijne druppeltjes = betere dekking & meer vervluchtiging, grove druppels = betere indringing.

Helaas zijn deze dingen nooit zo eenvoudig als we zouden willen dat ze zijn. Spuitdoppen produceren een mengsel van druppelgroottes en u heeft invloed hierop door de dop keuze:
  1. Dopgrootte - hoe kleiner het caliber, hoe kleiner de druppelgrootte.
  2. Doptype – gewone spleetdop kleine druppelgrootte anti drift dop grovere druppelgrootte
En natuurlijk wordt alles nog beïnvloed door de druk waarmee met dop gespoten wordt; hoe hoger de druk, hoe kleiner de druppelgrootte.
Wist u trouwens ook dat bij een gewone 03 spleetdop bij een druk van 2,5 bar 16-18% van de druppels nooit het gewas bereiken omdat ze te licht zijn?

Dus een goed resultaat heeft te maken met druppelgrootte?

In één woord, ja. ‘The Art of Application’ is iets waar we als Syngenta tientallen jaren aan hebben besteed. We weten écht waar we het over hebben als het gaat om spuitdoppen, bedekking en indringing.De komende tijd willen we deze technische kennis aan u overdragen en verder met u ontwikkelen zodat u het meeste uit uw toepassingen kunt halen. Naarmate de wetgeving van gewasbeschermingsmiddelen wordt aangescherpt en er meer aandacht  is voor milieuproblemen, zal het belang van de juiste spuittechniek alleen maar groter worden. Een goede plek om te beginnen is daarom om volledig te begrijpen waar u het product wilt hebben. 

Bovendien is er het type plant waarop het product wordt toegepast. Sommige planten hebben een dichte bouw en anderen zijn erg open maar ook bijvoorbeeld de bladstand. De leeftijd van de plant zal een grote invloed hebben op de dichtheid van het gewas en daarmee de mogelijkheden om goed in het gewas in te kunnen dringen.

Ervoor zorgen dat het product het doel op z’n plek komt, is uiteraard zeer van belang om het beste resultaat te bereiken. Wat we daarom niet willen is drift of vervluchtiging van het product of het afdruppelen van de spuitvloeistof.

Eigenlijk is het een checklist van vragen die u zelf moet stellen, dingen om te overwegen. Wij kennen de precieze ins en outs van uw toepassingen niet, maar als we u kunnen helpen bij een nog effectievere toepassing, willen we dit graag voor u doen!

‘The Art of Application’ gaat over het denken aan het doel dat u wilt raken met de juiste producten en de juiste spuitapparatuur. Bekijk ook onze video’s over ‘The Art of Application’.

 

Author

Marcel Hubers
Marcel Hubers