Hoe hulpstoffen uw toepassingen een voorsprong kunnen geven

Expert Center

Ons ‘Art of Application’ programma draait om het beste teeltresultaat en de gewasbeschermingsmiddelen om dit resultaat te bereiken. Hiervoor is het natuurlijk belangrijk dat het gewasbeschermingsmiddel op de gewenste plek in het gewas terechtkomt. Kortom: elke druppel telt! Het combineren van de juiste hulpstof met uw gewasbeschermingsmiddel kan hierbij helpen. Dit kan uiteraard bij een ziekte- of plaagbestrijding maar ook bij groeiregulatie het geval zijn.

Wat is eigenlijk een hulpstof? 

Een hulpstof is een stof die aan de werkzame stof kan worden toegevoegd om de werkzaamheid te verhogen, of bij te dragen aan het bedoelde effect, zonder zelf een effect te hebben op het functioneren van een ziekte, plaag of het gewas. Ik noem dit met opzet werkzame stof omdat deze in de formulering van het gewasbeschermingsmiddel vaak al voorkomen.

Maar waarom dan hulpstoffen nog extra toevoegen? De meeste gewasbeschermingsmiddelen hebben vaak al één (of meerdere) hulpstoffen in de formulering zitten. Deze gewasbeschermingsmiddelen zijn dusdanig geformuleerd, dat deze onder normale omstandigheden, veilig kunnen worden toegepast in de gewassen waarin het middel een toelating heeft. Met name sierteelt kenmerkt zich door een breed scala aan gewassen, waardoor het haast onmogelijk is om een gewasbeschermingsmiddel voor al deze gewassen, ziekten of plagen optimaal te formuleren. Door gebruik te maken van de juiste hulpstof, kan een middel dus heel gericht en optimaal worden ingezet voor een specifieke toepassing in een bepaald gewas.

Waarom? 

Omdat de juiste hulpstof kan helpen om meer van de actieve stof op de juiste plek te krijgen en er tevens voor zorgt dat het daar blijft en in veel gevallen ook de opname ervan verbetert. Dit kan u helpen om de effectiviteit op ziekte of plaag te verhogen. Gezien de ontwikkelen op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen met steeds strengere regels op het gebied van doseringen, hoe, hoe vaak, met welke waterhoeveelheid en tijdstip u het gewasbeschermingsmiddelen mag toepassen.Bij biologische of “groene” gewasbeschermingsmiddelen is het vaak niet mogelijk om een ideale formulering te maken. Daarom is het ook bij deze categorie producten van groot belang dat de juiste hulpstof wordt gebruikt voor een optimaal resultaat.

Het aantal soorten van hulpstoffen kan verwarrend lijken, maar net als bij het maken van een beslissing voor een fungicide, insecticide of plant groeiregulator komt het erop neer dat u het juiste product kiest voor het doel dat u voor ogen heeft. Klinkt logisch en eenvoudig maar dat is het eigenlijk niet helemaal. Belangrijk hierin is met name: “Wat wil ik bestrijden met welk product?” en “Wat weet ik nu dan?”. Van belang is hoe de ziekte of plaag leeft. Een luis prikt bijvoorbeeld de plant aan en voedt vanuit dieper gelegen bladcellen. Vaak zit de luis aan de onderkant van het blad. U kunt dan met een systemisch middel werken waarbij het goed is te weten welke eigenschappen deze stof heeft om met een hulpstof de opname te bevorderen. Om zo dus de luis, ondanks dat deze aan de onderkant van het blad zit, te bereiken. 

Heeft u vragen of wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op! Kijk ook eens naar onze video’s en blogs over hulpstoffen en spuittechniek.  

Average: 5 (2 votes)

Author

Maurice Kok
Maurice Kok
perm_identity
Crop Advisor Flowerbulbs & Outdoor Ornamentals