Wat zit er in de fles?

Expert Center
Alles is een formulering. Van de producten die we gebruiken om onze keuken te reinigen tot de verf op onze muren, tot de melk die u elke ochtend drinkt. Ja, zelfs koeienmelk, in feite vet opgelost in water, is een formulering.
 
Het begint allemaal wanneer we een nieuwe actieve stof ontdekken. Zo’n actieve stof kan vast, vloeibaar of heel stroperig zijn en makkelijk of moeilijk oplosbaar in water. Afhankelijk van deze fysieke eigenschappen zullen onze collega’s een formulering maken die zo goed mogelijk voldoet aan de markteisen. De volgende formuleringen komen het meeste voor:
  1. WG - in water dispergeerbare granulaat
  2. SC - suspensieconcentraat
  3. SL - suspensievloeistof
  4. EC - emulgeerbaar concentraat
  5. OD – oliedispersie
Om de juiste formulering te maken, hebben onze collega’s ongeveer twee miljoen verschillende componenten ter beschikking om die juiste formulering te maken. U kunt zich voorstellen dat het veel tijd en energie kost om tot het juiste eindproduct te komen.  
 
De formulering moet de meest geschikte ingrediënten in de juiste verhoudingen in de formulering hebben om te voldoen aan bijvoorbeeld de volgende eisen: Is het veilig voor de gebruiker? Mengt het goed? Hoe beïnvloedt de formulering het milieu? Welke effecten heeft het op het gewas? En, belangrijker nog: Werkt de formulering eigenlijk? In wezen wordt de formulering op nog veel meer fronten gecheckt. In het onderstaande diagram ziet u wat er mogelijk aan ingrediënten zit in de fles die u koopt. 
 

Waar alles om draait: de actieve stof

Sommigen denken misschien dat dit de ster van de show is. Dat is ook wel zo, maar het is ook maar zo goed als de som der delen. Een beetje zoals een auto. Ja, de motor is belangrijk, maar u gaat nergens heen zonder versnellingsbak of wielen. Terwijl de actieve stof de motor is, is de formulering (bijv. een WG of SC) hetgeen wat ervoor zorgt dat de actieve stof ook ter plekke komt. De formulering zorgt ervoor dat de actieve stof in water oplost, de plant gelijkmatig bedekt en meestal de opname kan verbeteren.
 

Waar werken we naar toe?

Wij als gewasbeschermingsfabrikant (en onze concullega’s) ontwikkelen voornamelijk gewasbeschermingsmiddelen voor voedingsgewassen: maïs, granen, soja. Sommige bedrijven gaan een stap verder en ontwikkelen producten voor kleinere markten zoals groenten, fruit en sierteelt gewassen. Maar zoals we weten is een sierteelt gewas niet hetzelfde als een veld met wortelen en zeker niet hetzelfde als een maïsgewas. Binnen Syngenta is het marktsegment sierteelt erg belangrijk. We zijn dan ook aanwezig in alle relevante sierteelt markten in Europa en Afrika en ontwikkelen producten speciaal voor deze doelgroep. Op deze manier hebben we zicht op de markt en kunnen we beter inspelen op de behoeften van de markt.

Hopelijk kijkt u toch anders naar de fles?

De volgende keer dat u naar uw gewasbeschermingsdistributeur gaat, is het goed om eens na te denken over wat er daadwerkelijk is gebeurd voordat het product in de schappen staat. Het is niet alleen een fles product. Het is een gewasbeschermingsmiddel dat met alle zorgvuldigheid is samengesteld aan de hand van wetenschap en kennis. Zo proberen we dag in dag uit nieuwe producten op de markt te brengen die voor de sector relevant of zelfs belangrijk kunnen zijn.
 
Neem dan gerust contact met ons op! Kijk ook eens naar onze video’s en blogs over hulpstoffen en spuittechniek.  
 

Author

Maurice Kok
Maurice Kok
perm_identity
Crop Advisor Flowerbulbs & Outdoor Ornamentals