Met TAEGRO een prima basisbescherming tegen schimmels in aardbei

Gewasbescherming
1132X637_BNL_Aardbeitjes

Het nieuwe biofungicide TAEGRO presteert verrassend goed tegen schimmels in aardbeien, blijkt uit een proef van Proef Centrum Hoogstraten. Met een onderhoudsschema op basis van TAEGRO kan de inzet van chemie effectief worden beperkt. “Je hoeft alleen in te grijpen bij excessen. En je hebt al snel een schema met minder residuen.”

Een geïntegreerd schema met TAEGRO werkt niet alleen beter dan een aanpak met uitsluitend biologische middelen, het benadert zelfs de bescherming van een schema met alleen chemie

Technisch product adviseur Maikel van den Berg van Syngenta Crop Protection was positief verrast toen hij de resultaten zag van een uitgebreide proef met TAEGRO tegen echte meeldauw in aardbei bij Proefcentrum Hoogstraten vzw (B). In die proef in een serrekast werd 9 weken lang wekelijks gespoten met 6 verschillende strategieën en een onbehandeld object. In de geïntegreerde strategie werd de basis gevormd door TAEGRO (7 keer) en een ander middel van natuurlijke oorsprong. Daarnaast werd in week 2 en 4 een chemisch fungicide toegevoegd.

“De resultaten laten zien dat je met een onderhoudschema met TAEGRO een prima basis legt voor een effectieve bescherming”, stelt van den Berg. ”Alleen wanneer de schimmel situatie daartoe dwingt, ga je resetten met chemie en daarna weer verder met TAEGRO. Zo helpt het biofungicide je ook om het aantal actieve stoffen en de hoeveelheid residu te beperken.” In een eerdere proef zat ook een strategie die liet zien dat TAEGRO ook uitstekend combineert met TOPAZ®. “Twee keer TAEGRO en twee keer TOPAZ gaf net zo’n goede bescherming als vier keer TOPAZ”, vertelt van den Berg.

Drievoudige bescherming

TAEGRO dankt z’n werking aan een bacterie die op drie manieren de schimmels te lijf gaat. “De belangrijkste is concurrentie om ruimte en voedsel op het blad”, legt de product adviseur uit. “Waar de bacteriën van TAEGRO zitten (het gaat om de stam Bacillus amyloliquefaciens FZB24) voedt deze zich met exudaten van het blad zodat deze met schimmels concurreren om zowel plek als voeding. Dit is ook de reden dat je vroeg met dit middel moet beginnen. Hoe eerder de bacterie het blad kan bezetten, hoe kleiner de kans dat schimmels zich kunnen vestigen.”

Het product heeft ook een plantactiverende werking. “Door de inzet van TAEGRO krijgt de plant het idee dat deze aangevallen wordt en bescherming nodig is.”, laat van den Berg weten. “ Dit proces is de natuurlijke afweer van de plant genaamd SAR.

Hangende aardbeien

Brede werking

TAEGRO werkt in aardbeien niet alleen tegen echte meeldauw, maar is ook effectief tegen grauwe schimmel, valse meeldauw en phytophthora. “Een belangrijk kenmerk is dat de bacteriën voeding mee krijgen in de formulering“ vervolgt Maikel. “Daardoor kunnen ze zich vermenigvuldigen en zo de populatie langer in stand houden.” Het is wel belangrijk dat de toepassing van TAEGRO in de avonduren of onder bewolkte omstandigheden gebeurt. “De bacteriën kunnen namelijk slecht tegen Uv-licht, maar als je ’s avonds spuit kunnen ze zich ’s nachts al vermenigvuldigen en dat compenseert voor een deel het verlies dat je overdag in het licht hebt”, besluit van den Berg.

PLUSPUNTEN VAN TAEGRO in het kort:

  • Brede schimmelwerking
  • Geen residu en geen MRL
  • Lage dosering van slechts 370 gram per hectare
  • Veilig voor gewas, bestuivers en nuttige insecten
  • Toepasbaar in gangbare, residuvrije en biologische teelt (SKAL gecertificeerd)
  • Tot 12 toepassingen per teelt met intervallen van minimaal 4 dagen
  • Veiligheidstermijn slechts 4 uur
450x315_bnl_taegro_aardbei-natuurlijk.jpg

 

   

 

Wil je meer info over fruit, klik hier

Wil je meer info over aardbeien, klik hier