Phytopthora- bestrijding | Syngenta Nederland

You are here

Phytophthora-bestrijding. Hoe pakt u dit het beste aan?

Phytophthora bestrijden

Phytophthora is de bekendste en beruchtste aardappelziekte. Een probleem van alle aardappeltelers. Binnen enkele dagen kan deze gevaarlijke schimmelziekte zich in een aardappelveld fors uitbreiden. Bovendien kunnen de sporen via de grond de knollen aantasten. Het gevolg? Verlies van opbrengst en kwaliteit. De laatste jaren is de Phytophthora schimmel agressiever geworden. Hierdoor kan de schimmel zich sneller ontwikkelen. Ter voorkoming van Phytophthora heeft Syngenta een breed pakket aan middelen: Revus,  Amphore Flex en het product Carial Star tegen Phytophthora én Alternaria.

Wat is de basis van Phytopthora-bestrijding? 

In twee woorden: aantasting voorkomen. Dit betekent om te beginnen het opruimen van afvalhopen en bestrijden van aardappelopslag. In een kort video-webinar geven wij u uitleg over Phytophthora bestrijden onder hoge druk of als u uit schema loopt.

Voor verschillende omstandigheden en in verschillende fasen van de teelt zijn er diverse mogelijkheden om Phytophthora tegen te gaan. In de meest kritieke fase van snelle loofgroei beschermt Revus het bestaande en nieuwe loof lang en effectief  door verdeling in de waslaag. Revus is zeer snel regenvast (binnen 1 uur).  

Nieuwe agressievere stammen - extra duurwerking nodig

Onderzoek (WUR) toont aan dat twee nieuwe stammen de overhand hebben genomen. Deze stammen, Geel 36 en Donker Groen 37 genoemd, lijken veel agressiever te zijn. Ze ontwikkelen zich makkelijker en sneller, maar deze stammen zijn vooral ook fitter en blijven dus makkelijk in de populatie aanwezig.  Afgelopen jaren, zelfs in de droge zomer, is het aandeel van deze agressieve stammen fiks toegenomen. Om geen onnodige risico’s te nemen met deze agressievere stammen moet van ieder fungicide de maximale etiketdosering ingezet worden. Hierbij is, zeker onder kritische omstandigheden, een korter interval dan 7 dagen nodig. Maar bij de meeste middelen kan dit niet, gezien het interval tussen twee bespuitingen vermeld op het etiket. Syngenta heeft hiervoor een oplossing in handen en ontwikkelde Adigor, een bijzonder toevoegmiddel (adjuvant). Adigor zorgt ervoor dat werkzame stoffen sneller en beter (dus meer) worden opgenomen in de plant. Hierdoor heeft u een betere benutting van de middelen die u spuit. Uiteraard geldt dit vooral voor de middelen die in het gewas worden opgenomen. Bij contactmiddelen die op het blad blijven liggen en niet in de plant worden opgenomen, zorgt Adigor alleen voor een betere verdeling op het blad.

Meer lezen over de werking en toepassing van Adigor, voor meer zekerheid en meer rust in uw spuitschema leest u op de aparte Adigor-pagina (klik hier). Fijn om te weten is dat het toevoegen van Adigor onder kritische omstandigheden, waarmee u de duurwerking van uw bespuiting verlengt, u per dag omgerekend geen extra geld.

Carial Star en Alternaria

Carial Star zet u in als u naast Phytopthora ook Alternaria wilt voorkomen. Alternaria dient voor het beste resultaat preventief te worden aangepakt. Start in de periode vanaf de bloei met Carial Star tegen Alternaria. Bekijk ook onze korte video: Wat is Alternaria en hoe kunt u deze ziekte herkennen? Meer weten over Alternaria bestrijden? Klik hier

Hoe lossen middelen op in de spuittank?

In het lab worden bekende phytophthora middelen in water opgelost en vergeleken

Revus 10 jaar phytophthora bestrijding in aardappelen

Phytophthora test uw kennis

Wat weet u van Phytophthora? En hoe goed kent u Revus?

Alternaria informatie

Test uw Alternariakennis

Wat weet u van Alternaria? Test uw kennis in 10 korte vragen

Middelschema phytophthora en alternaria

Middelenschema

Overzicht welke middelen u wanneer kunt toepassen