Phytopthora- bestrijding | Syngenta Nederland

You are here

Aardappelweters adviseren
Aardappelweters adviseren

Phytophthora bestrijden

Phytophthora is de bekendste en beruchtste aardappelziekte. Een probleem voor alle aardappeltelers. Binnen enkele dagen kan deze gevaarlijke schimmelziekte zich in een aardappelveld fors uitbreiden. Bovendien kunnen de sporen via de grond de knollen aantasten. Het gevolg? Verlies van opbrengst en kwaliteit. De laatste jaren is de Phytophthora schimmel agressiever geworden. Hierdoor kan de schimmel zich sneller ontwikkelen. Ter voorkoming van Phytophthora heeft Syngenta een breed pakket aan middelen: REVUS®, AMPHORE® FLEX en het product CARIAL® STAR tegen Phytophthora én Alternaria.

Wat is het startpunt voor Phytophthora-bestrijding?

In twee woorden: aantasting voorkomen
Dit betekent om te beginnen het opruimen van afvalhopen en bestrijden van aardappelopslag. Voor verschillende omstandigheden en in de verschillende fasen van de teelt zijn er diverse mogelijkheden om Phytophthora tegen te gaan. In de meest kritieke fase van snelle loofgroei beschermt Revus het bestaande en nieuwe loof lang en effectief  door verdeling in de waslaag. Revus is zeer snel regenvast (binnen een half uur). Naast Revus is er Amphore Flex. Dit middel bevat de stof mandipropamid (uit Revus) + cymoxanil voor extra curatieve werking. Amphore Flex kunt u dus inzetten als u het schema niet rond krijgt, dus bv bij uit schema lopen onder natte omstandigheden.

Nieuwe agressievere stammen

Extra zekerheid nodig

Onderzoek (WUR) toont aan dat de laatste jaren nieuwe stammen de overhand hebben genomen. Deze stammen, Geel 36 en Donker Groen 37 genoemd, zijn agressiever. Ze ontwikkelen zich makkelijker en sneller, maar deze stammen zijn vooral ook fitter en blijven dus makkelijk in de populatie aanwezig. Om geen onnodige risico’s te nemen met deze agressievere stammen moet van ieder fungicide de maximale etiketdosering ingezet worden. Ook is onder kritische omstandigheden een korter interval dan 7 dagen nodig. Juist in dergelijke situaties is het wenselijk gebruik te maken van Amphore Flex voor extra curativiteit, dus terugwerkende kracht. In twee woorden: aantasting voorkomen.

Alternaria in aardappelen
Alternaria in aardappelen

Carial Star en Alternaria

Carial Star zet u in als u naast Phytopthora ook Alternaria wilt voorkomen. Alternaria dient voor het beste resultaat preventief te worden aangepakt. Start in de periode vanaf de bloei met Carial Star tegen Alternaria. 
Meer weten over Alternaria bestrijden? Klik hier

Alternaria informatie

Test uw Alternariakennis

Wat weet u van Alternaria? Test uw kennis in 10 korte vragen

Revus kennis quiz

Phytophthora test uw kennis

Wat weet u van Phytophthora? En hoe goed kent u Revus?

Middelschema phytophthora en alternaria

Middelenschema

Overzicht welke middelen u wanneer kunt toepassen