You are here

Bestrijding van aardappelziekten

Phytophthora

Phytophthora is de bekendste en beruchtste aardappelziekte. Een probleem van alle aardappeltelers. Binnen enkele dagen kan deze gevaarlijke schimmelziekte zich in een aardappelveld fors uitbreiden. Bovendien kunnen de sporen via de grond de knollen aantasten.

Het gevolg? Verlies van opbrengst en kwaliteit. De laatste jaren is de Phytophthora schimmel agressiever geworden. Hierdoor kan de schimmel zich sneller én bij hogere en lagere temperaturen ontwikkelen.  

Ter voorkoming van Phytophthora heeft Syngenta een breed pakket aan middelen: Revus, Fubol Gold,  Amphore Flex en Carial Star tegen Phytophthora én Alternaria.

Wat is de basis van Phytopthora-bestrijding?  

In twee woorden: aantasting voorkomen. Dit betekent om te beginnen het opruimen van afvalhopen en bestrijden van aardappelopslag.   

In een kort video-webinar geven wij u uitleg over Phytophthora bestrijden onder hoge druk of als u uit schema loopt.

Voor verschillende omstandigheden en in verschillende fasen van de teelt zijn er diverse mogelijkheden om Phytophthora tegen te gaan. In de meest kritieke fase van snelle loofgroei beschermt Revus het bestaande en nieuwe loof lang en effectief door verdeling in de waslaag. Ook is Revus snel regenvast (binnen 1 uur). Fubol Gold kunt u toepassen vroeg in het seizoen in de teelt van consumptie- of zetmeelaardappelen.
Als het gewas zo rond de bloei is, is Amphore Flex het aangewezen middel om Phytophthora te voorkomen. Dit middel is net als Revus zeer sterk en regenvast. Doordat Amphore Flex cymoxanil bevat, geeft dit naast de preventieve werking ook een curatieve werking. Als u dus extra zekerheid wilt of uit schema dreigt te lopen, kies dan voor Amphore Flex.

Carial Star zet u in als u naast Phytopthora ook Alternaria wilt voorkomen. Alternaria dient voor het beste resultaat preventief en al vroeg in het seizoen te worden aangepakt. Start in de periode van een vol gewas rond de bloei met Carial Star tegen Alternaria. Bekijk ook onze korte video: Wat is Alternaria en hoe kunt u deze ziekte herkennen? 

 

Alternaria

De laatste jaren worden consumptieaardappelen steeds meer aangetast door Alternaria. Het ene ras is wat vatbaarder dan het andere. Alternaria ontwikkelt zich het best bij hogere temperaturen en wat wisselende omstandigheden. En net zoals bij Phytophthora geldt: een bestrijding dient preventief te gebeuren, dus voorkom dat de ziekte uw gewas aantast.
 

Alternaria overleeft op loofresten en als sporen in de grond. De eerste aantasting van Alternaria ontstaat al vroeg, door het opspatten van sporen vanuit de grond. Hierdoor worden lesies gevormd die niet met het blote oog zichtbaar zijn. Later leert dit de eerste symptomen van Alternaria; de scherp begrensde bruine tot bruin/zwarte bladvlekken. U ziet deze op de bovenkant van het blad. Later zijn in deze grotere vlekken de typische concentrische ringen zichtbaar. Onder gunstige omstandigheden kan deze ziekte zich razendsnel uitbreiden en sterft het blad vroegtijdig af. Met een fors opbrengstverlies als gevolg. Voorkom dit door al vroeg, nog voor de bloei van het gewas, te starten met de eerste bespuitingen met Carial Star. 

Voor de bestrijding van zowel Alternaria solani als Alternaria alternata kunt u gebruik maken van twee werkzame stoffen: azoxistrobine (in het middel Amistar) en difenoconazole (in het middel Carial Star). Carial Star bevat tevens mandipropamid, waarmee een zeer sterke Phytophthora werking wordt verkregen. Hiermee pakt u in één keer Alternaria en Phytophthora aan.

 

Revus 10 jaar phytophthora bestrijding in aardappelen

Phytophthora test uw kennis

Wat weet u van Phytophthora? En hoe goed kent u Revus?

Carial Star Phytophthora en Alternaria

Carial Star

Eén schot, twee voltreffers: Alternaria en Phytopthora

Schema gewasbeschermingsmiddelen in aardappel Syngenta

Middelenschema

Overzicht welke middelen u wanneer kunt toepassen

Alternaria informatie

Test uw Alternariakennis

Wat weet u van Alternaria? Test uw kennis in 10 korte vragen