Tulp

Bescherming van de tulpen tegen schimmels

Schimmel kan voor grote problemen in de teelt van tulp zorgen. Syngenta heeft diverse producten in haar assortiment die ingezet kunnen worden tijdens de teelt of voor boldompeling van plantgoed.

Bescherming van de tulpen tegen schimmels

Diverse schimmels kunnen voor kwaliteitsproblemen, uitval en opbrengstderving zorgen in de teelt van tulpen. Syngenta heeft diverse producten in haar assortiment die ingezet kunnen worden tijdens de teelt of als bolbehandeling.

Rhizoctonia

Rhizoctonia Solani kan tijdens de teelt van tulp voor veel uitval zorgen. De schimmel zorgt vooral op bepaalde zandgronden voor grote problemen. Het gewas en de bollen worden aangetast, dat leidt tot minder opbrengst en meer uitschot (mindere huidkwaliteit). Diverse middelen werken onvoldoende op alle Rhizoctonia stammen. Amistar is een breed werkende fungicide en heeft een uitstekende werking tegen Rhizoctonia. 

Plantgoed behandeling

Voor het planten worden de bollen behandeld voor een goede bescherming tegen diverse schimmels die de bollen kunnen aantasten gedurende het groeiseizoen. Santox zorgt voor een goede brede bescherming tegen schimmels zoals o.a. Rhizoctonia, Fusarium en Penicillium. Combineer Santox met andere middelen vanuit andere chemische groepen voor een optimaal resultaat en goed resistentie management. Wil je meer weten over Santox bekijk dan onze productpagina..

Botrytis - vuur in tulp

Voor de aanpak van vuur in tulpen (Botrytis tulipae) geldt: voorkomen is beter dan genezen. Want als het gewas eenmaal is aangetast, kost dat opbrengst en is extra aandacht nodig om verdere uitbreiding tegen te gaan. Goede vuurbestrijding is essentieel is, want een licht tot matige aantasting kan zomaar 10 tot 25% opbrengstderving geven. Voorkom problemen van vuur en zorg voor een goede bescherming van uw gewas. In periodes met een hoge vuurdruk, bijvoorbeeld lange bladnatperiode en rondom het koppen, is het noodzakelijk om sterkere middelen in te zetten, zoals Palladium.

Door de tweezijde werking (met twee werkzame stoffen - Cyprodinil en Fludioxonil) heeft Palladium een betrouwbare bescherming van de tulpen onder hoge druk. De meest kritische fase met kans op infectie is vaak rond het koppen. Pas Palladium toe rond het koppen. Houdt een basisdosering aan van 0,35 kg/ha en verhoog deze naar 0,5 kg/ha bij infectiekansen of eerste aantasting. Palladium is onder normale omstandigheden zacht voor het gewas en is snel regenvast. Pas op rond nachtvorst met de inzet van Palladium. Al heeft dit in alle proeven nog nooit tot opbrengstderving geleid kan spuiten rond nachtvorst wel een gewasreactie veroorzaken. 

Sierteelt / Gewassen, producten, expert center / prominent link