Rhizoctonia | Syngenta Nederland

You are here

Schimmelbestrijding in tulpen

Rhizoctonia

Rhizoctonia Solani kan tijdens de teelt van tulp voor veel uitval zorgen. De schimmel zorgt vooral op bepaalde zandgronden voor grote problemen. Het gewas en de bollen worden aangetast, dat leidt tot minder opbrengst en meer uitschot (mindere huidkwaliteit). Diverse middelen werken onvoldoende op alle Rhizoctonia stammen. Amistar is een vloeibaar schimmelbestrijdingsmiddel met als werkzame stof azoxystrobine. 

Boldompeling van plantgoed

Een plantgoedontsmetting levert een hoge kwaliteit leverbaar. Voor een effectieve bestrijding van Fusarium combineert u Santox in het dompelbad met andere middelen, zoals prochloraz en/of BCM bevattende middelen. Daarnaast kan aan het bad Captan worden toegevoegd voor een extra werking op Pythium en Fusarium. Santox heeft in veel bol-en knolgewassen een toelating in het dompelbad en als bladtoepassing. Santox geeft een uitstekende bescherming tegen vuur en zorgt via een dompeltoepassing voor een brede werking tegen diverse schimmels, zoals Rhizoctonia, Fusarium en Penicillium. 

Vuur in tulp

Voor de bestrijding van vuur in tulpen (Botrytis tulipae) geldt: voorkomen is beter dan genezen. Want als het gewas eenmaal is aangetast, kost dat opbrengst en is extra aandacht nodig om verdere uitbreiding tegen te gaan. Goede vuurbestrijding is essentieel is, want een licht tot matige aantasting kan zomaar 10 tot 25% opbrengstderving (in oogstgewicht en in leverbaar) geven. Voorkom problemen van vuur en zorg voor een goede bescherming van uw gewas. In periodes met een hoge vuurdruk, bijvoorbeeld lange bladnatperiode en rondom het koppen, is het noodzakelijk om sterkere middelen in te zetten, zoals Palladium.

Door de tweezijde werking (met twee werkzame stoffen - Cyprodinil en Fludioxonil) heeft Palladium een betrouwbare bescherming van de tulpen onder hoge druk. De meest kritische fase met kans op infectie is vaak rond het koppen. Pas Palladium toe rond het koppen. Solo voldoet 0,5 kg/ha. Palladium is zacht voor het gewas en is snel regenvast.

Oplossingen voor de sierteelt

Gewassen

Expert Center

Bezoek het Expert Center