Spuittechniek in tulpen met +95% driftreductie

Expert Center

Gewasbescherming is in de sierteelt zeer van belang. Daarom doen wij vaak spuitproeven om erachter te komen welke technieken het beste werken op bepaalde soorten en plagen. Momenteel geldt vanuit wetgeving een minimale driftklasse van 75%, maar dat wordt vanaf 2030 95%. Daarom is Syngenta de werking van de middelen nu aan het testen met een driftreductieklasse van 95% of hoger. In maart is meer gedeeld over de proef en dit is de follow-up. Want hoe gaat het nu?

Spuittechniek in tulpen met +95% driftreductie

Spuittechniek in tulpen

Deze proef is gestart om drie redenen, namelijk:

  • Verbetering van de waterkwaliteit door minder drift;
  • De verandering van de wetgeving;
  • Bepalen van de effectiviteit.

In deze proef hebben we gespoten met de Hardi Twin Force in combinatie met de Agrotop Airmix 110-04 geeft deze bij 4 bar 99% driftreductie klasse. Deze hebben we vergeleken met de Agrotop TurboDrop TDXL 110-05. Deze is zonder luchtondersteuning gespoten en haalt dan bij 2 bar 95% driftreductie klasse.

In deze proef werd op het veld de bedekking van de spuitvloeistof op het blad inzichtelijk gemaakt. Dit doen we door fluorescerende vloeistof mee te spuiten en onder blacklight foto’s te maken. Met behulp van software kan dan het percentage bedekking worden vastgesteld op het blad. Daarnaast werd uiteraard het percentage Botrytis tijdens de teelt in kaart gebracht en wordt de opbrengst bepaald. Vervolgens worden ook de bollen opgestuurd naar BQ Support voor het vaststellen van het percentage virus.

Resultaten spuitproef tulpen

De bedekking

Om snel een indruk te krijgen van het druppelspectrum en de bedekking gebruiken we watergevoelig papier. Hier kunnen we dit eenvoudig mee in beeld brengen. Hoe vervolgens de druppels landen en verdelen op het blad zien we terug op de foto’s hieronder. Door van alle foto’s de bedekking te bepalen, kunnen we de data uiteindelijk verwerken in een grafiek. De grafiek geeft de gemiddelde bedekking weer van 3 cultivars van de steel; het onderste, middelste en bovenste blad. Hierbij is zowel het gemiddelde van de binnenkant als buitenkant van het blad meegenomen.

Blog Spuittechniek Maurice Airmix Turbodop
Spuittechniek in tulpen met +95% driftreductie Gemiddeld bedekking 3 cultivars

Conclusie: De toepassing met de Hardi Twin Force + Airmix geeft een betere bedekking en fijnere en betere verdeling op het blad.

Botrytis

2023 was een grote uitdaging voor de gewasbescherming op het veld. Het bleef maar regenen en op de momenten dat het droog was, waren de goede spuitmomenten schaars. Dit veroorzaakte ook in de praktijk de hoogste Botrytis druk en uitval van de afgelopen decennia.

Spuittechniek in tulpen met +95% driftreductie Foto proef

In de proef zagen we weinig verschillen tussen beide spuittechnieken. Op 7 juni (zie foto linksboven) stond Strong Gold er nog bijzonder goed op en zag je de natuurlijke afsterving bij Dow Jones en Candy Prince haar intrede doen. In onbehandeld (zie foto rechtsboven) was Candy Prince al volledig vervuurd en was ook Dow Jones flink aangetast.

In deze proef zijn vanaf de bloei meerdere producten, zoals Palladium, toegepast die een translaminaire werking hebben. Aangezien deze middelen zich verdelen in het blad, is een optimale bedekking niet noodzakelijk voor een goede beheersing van Botrytis.

Vertify is druk bezig met het verwerken van de oogst en dan duurt het nog een paar maanden voordat de viruscijfers bekend zijn. We zijn benieuwd en houden jullie graag op de hoogte!

Spuittechniek video’s

Spuittechniek in de sierteelt, bloembollen en boomkwekerij is een vak op zich. Daarom hebben de Crop Advisors van Syngenta video’s gemaakt waarin alle facetten van de spuittechniek (ook wel The Art of Application genoemd) aan bod komen. Of u nu snijbloemen, potplanten of bolgewassen bespuit. Daar is allemaal aan gedacht.

Bekijk de video’s
 

Author

Maurice Kok
Maurice Kok
perm_identity
Crop Advisor Flowerbulbs & Outdoor Ornamentals