Behandeling tijdens het zaaien

Tips verdeling granulaat voor het beste resultaat

Zorg voor een goede verspreiding van het granulaat in de bodem. Wij adviseren om verdeelplaatjes te gebruiken die u op uw zaaimachine installeert. Een egale verdeling zorgt voor een grotere kans op contact van de ritnaalden met het granulaat en geeft een beter effect.

 

Granulaat verdeling 1

Verdeling zonder verspreider: het granulaat ligt op één diepte

 

Granulaat verdeling 2

Verdeling met verspreider: het granulaat is egaal in de zaaivoor verspreid

 

 Alles draait om een optimale verdeling van het granulaat dicht bij en boven het zaadje en de juiste dosering per hectare. Verdelers of ketsplaatjes/zwaluwstaartjes moeten op iedere zaaibuis gemonteerd worden. Syngenta biedt de verdeelplaatjes aan, die specifiek ontworpen zijn om de toepassing te optimaliseren. Als je op de granulaatstrooier nog geen verdelers of ketsplaatjes/zwaluwstaartjses hebt gemonteerd, zijn verdelers van Syngenta te verkrijgen bij jouw gewasbeschermingsmiddelen leverancier.

In onderstaande grafiek ziet u het resultaat van een verdeler. En optimale toepassing van het granulaat geeft bij een zware aantastig van ritnaalden 20% meer aan gezonde planten.

Resultaat met en zonder verdeler

Handige tips voor het toepassen van Karate 0.4% GR

Waar moet je op letten als je KARATE® 0.4% GR gebruikt?

  • Karate  0.4% GR is een granulaat. De actieve stof, lambda-cyhalothrin, is egaal verdeeld in de granulaatkorrels. De fijne korreltjes zijn zeer gebruiksvriendelijk en makkelijk in gebruik. 

  • De toepassing gebeurt tijdens het zaaien van de maïs. Belangrijk hierbij is een goede verdeling van het granulaat, zodanig dat ook niet al het granulaat onder het zaad ligt, maar wel dat het egaal is verdeeld en zeker boven het zaadje terecht komt. Dit om het jonge plantje, de ondergrondse stengel, te beschermen. Gebruik een verdeler voor het beste resultaat. 

  • Zorg wel dat alle granulaatkorrels goed met grond bedekt zijn. De actieve stof wordt langzaam vrij gegeven en kan zo zijn werk doen.

Aandacht voor de toepassingstechniek is nodig, want een optimale toepassing leidt tot een beter resultaat.

Verdeler/ketsplaatje/zwaluwstaartje
Force Evo verdeelplaatjes
Montage verdeler

Zorg altijd voor correct afgestelde strooiapparatuur, zodat je de juiste hoeveelheid per hectare strooit. Een te lage dosering kan een tegenvallende werking geven. Overdosering is niet wenselijk voor het milieu.

Advies op maat

Percelen met een lichte aantasting door ritnaalden
Op percelen met een lichte aantasting volstaat het kiezen voor Karate 0.4% GR behandeld zaaizaad.
Dit is makkelijk en geeft onder normale omstandigheden voldoende bescherming.

Op percelen waar flinke problemen met ritnaalden worden verwacht, zijn er twee opties: 

  1. Gebruik Karate 0.4% GR in combinatie met Force 20CS behandeld zaaizaad. Dit geeft de hoogste zekerheid. 

  2. Gebruik alleen Karate 0.4% GR in een dosering van 15 kg/ha. Een optimale plaatsing van het granulaat boven op het zaadje is belangrijk. 

Werking Karate 0.4GR en Force CS

Schematische weergave van de werking Force 20CS behandeld zaad (links) en Karate 0.4% GR granulaat (rechts)

Let op korrels op de grond

Vermijd dat de granulaatkorrels worden uitgestrooid op plaatsen waar het niet thuis hoort, bijvoorbeeld bij het optillen van de zaaimachine. Ontkoppel daarom steeds de aandrijving van de granulaatstrooier bij het optillen van de machine op het einde van het perceel. Bovenliggende korrels op de grond moeten verwijderd worden. 

Bescherm jezelf

Volg, voor je eigen veiligheid, nauwkeurig ons advies op bij het hanteren en het gebruik van de granulaten: Zorg ervoor dat er geen adem-, oog- of huidcontact is met de granulaatkorrel. Bescherm jezelf en volg de instructie op zoals voorgeschreven.

Karate 0.4% GR